Tek hakim kararıyla iptal edilecek

Fransa’da yeni terör yasası, çifte vatandaşlığının tek hâkim kararıyla iptal edilmesinin önünü açıyor.

Tek hakim kararıyla iptal edilecek

Fransa’da, 130 kişinin öldüğü 13 Kasım terör saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında terör suçluları ve şüphelilerinin çifte vatandaşlığını iptal eden anayasa değişikliği bakanlar kurulunda kabul edilerek meclise gönderildi.

Cumhurbaşkanı François Hollande bu düzenlemenin “Fransa doğumlu vatandaşları” kapsayacağını söylüyordu. Ancak 3 Şubat’ta mecliste görüşülecek tasarı “bütün çifte vatandaşları kapsayacak şekilde” genişletildi. Fransız hükümetinin yürürlüğe koymayı planladığı bu değişiklik, hükümetin içinde de itirazlarla karşılandı. Değişikliğe karşı çıkan Adalet Bakanı Christiane Taubira, yaptığı açıklamada, tasarının, “tüm vatandaşlar için yurttaşlık haklarını yok sayacak nitelikte” olduğunu vurguladı.

TEK HÂKİM KARARI YETİYOR

Eleştiriler arasında, “terör faaliyetlerinde bulunan” vatandaşlar için geçerli olacak bu iptal işleminin tek bir hâkim kararına bağlı olması nedeniyle “keyfi” bir uygulama olacağı gibi endişeler de yer aldı. Öte yandan, gündeme gelen “çifte vatandaşlığın iptali” uygulaması, Fransa’da yaşayan Türkiyeli vatandaşlar için de bir tehlike oluşturabilecek nitelikte. Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Fransa’da yaşayan 650 bin Türk vatandaşının 300 bini çifte vatandaşlık hakkına sahip.


<< Önceki Haber Tek hakim kararıyla iptal edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER