Hacker’ları kara kara düşündüren kitap

Dijital verileri korumada şifrelemenin tahtını sarsacak gizliyazı bilimi Türkçe olarak ilk kez bir kitapta toplandı.

Hacker’ları kara kara düşündüren kitap

Turgut Özal Üniversitesi bilim adamlarınca hazırlanan kitap sayesinde hacker’ların bundan sonra işleri eskisinden zor olacak gibi. Kitap dijital verilerin başkalarının eline geçmesini klasik şifrelemenin dışında engellemenin yollarını anlatıyor. Kitaba göre hayati veriler özel yazılımlarla ‘metin, ses, video ve resim’ dosyalarının içine gömülerek saklanacak. Böylece veri hırsızlığı için analiz yapanlar incelemelerinden eli boş dönecek. 

TÜRKÇE KİTAPTA TOPLANDI

Verilerin dijital alana kayması beraberinde üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi korkusunu ve riskini had safhaya çıkardı. Ancak veri saklamada binlerce yıl öncesinde kullanılan steganografi bilimi kolaylıkla geliştirilebilen yeni yazılımlarla günümüzde dijital verilerin ele geçirilmesini veya çalınmasını çok büyük oranda ortadan kaldırıyor. Tarihin tozlu raflarında kalan bu veri saklama yöntemi bilim adamlarınca toplumun dikkatine sunulmak üzere yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin başını çektiği bir grup akademisyence hazırlanan 300 sayfalık  ‘Veri Gizleme’  isimli kitap kısa süre sonra piyasaya çıkacak. Kitap ülkemizde alanında ilk olma özelliğini taşıyor. 

YALNIZCA ŞİFRE YETERLİ DEĞİL

Konuyla ilgili bilgi veren kitap yazarlarından TÖÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldıray Yalman: "Çeşitli sayısal şifreleme yöntemleriyle gizlenmeye çalışılan verilerin günümüzde hacker’lar tarafından kolayca fark edildiğini ve şifrelenmiş verinin gelişmiş teknoloji ürünü bilgisayarlarla da aşılabildiğini söyledi. Yalman, steganografi algoritmalarının uygulanmasını sağlayan yazılımlar ile verilerin şifrelenmesinin ötesinde ‘metin, ses, video ve resim’ ile perdelenmesinin sağlanabildiğini ifade etti. Yalman, ‘steganografi biliminde gizli mesaj bir taşıyıcı ortam içerisine yerleştirilir ve bu sayede mesajın varlığı algılanamaz. Bu yönüyle steganografi bilgi güvenliğinde önemli bir ölçüt olan “gizlilik” ögesini yerine getirir ve şifrelemeden bir adım öne çıkar’ dedi.  
 
VERİ İLETİLİRKEN DE ÇALINAMAYACAK

Doç. Dr. Yalman haberleşmede de bu yöntem kullanılarak gizlenmek istenen verilerin iletiminin metin, ses, video veya resim dosyaları ile perdelenerek sağlanabileceğini böylece üçüncü kişilerin eline geçmesinin engelleyebileceğini söyledi. Yalman, Dijital alana veri aramak için giren biri bu yöntemle karşısında yalnızca metin, ses, video, resim görecektir. Gördüğü bu metinlerin içinde ciddi büyüklük ve önemde verilerin olduğunu bilemeyecektir’ dedi.  Yalman ayrıca korsanlar tarafından şüphelenilse bile metin, ses, video ve resimlerin içine gizlenen bu bilgilerin farkedilmesi durumunda bile, çözülmesinin oldukça düşük bir olasılık olduğuna dikkat çekti.



<< Önceki Haber Hacker’ları kara kara düşündüren kitap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER