'Travel Turkey otelci olmadan eksik kalır'


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Travel Turkey Fuarı'nın şehre 4,5 milyar dolar yatırım yapan otelcileri temsil etmediğini söyledi. İşler, şu an seyahat acentası odaklı bir fuar görünümüne sahip olan Travel Turkey'in çalışma kurulunda, 200'ü aşkın üyesi bulunan ETİK'in temsil edilmesi gerektiğini, yoksa fuarın bu haliyle kadük ve topal bir fuar olacağını dile getirdi.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'yi (İZFAŞ) ziyaret etti. İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Gül Şener ve İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ ile bir araya gelen İşler'e ETİK yönetim kurulu üyeleri Timur Ömürgönülşen, Özgür Ardil, Şinasi Akçay, Hakan Tanık, Didem Dirik, Selin İnan Avşarlı, Orhan Belge, İlter Yılmaz ve Ebru Akyürekli de eşlik etti. ETİK yöneticileri, turizmciler için büyük önem taşıyan Travel Turkey Fuarı'na ilişkin taleplerini, görüş ve önerilerini İZFAŞ yöneticileriyle paylaştı.

SEYAHAT ACENTASI ODAKLI FUAR

Travel Turkey Fuarı'nın TÜRSAB'ın ağırlığıyla giderek seyahat acentası odaklı bir fuara döndüğünü savunan Mehmet İşler, "Otelciler kendisini bu fuarın bir parçası olarak göremiyor. Otelciler, yaşadığı sorunları İZFAŞ yönetimine doğrudan aktarabilmeli. Travel Turkey Fuarı'na ilişkin kararlar alınırken otelcilerin de görüşlerinin alınması yararlı olacaktır. Biz otelciler bu fuarda paydaşlardan biri olmak, masada yer almak istiyoruz." dedi.

Otelciler olmadan bu fuarın eksik kalacağını belirten İşler, şöyle devam etti: "Türkiye'ye gelen 35 milyon turistin yüzde 80'inini TÜROFED olarak biz getiriyoruz. Ürün bizde, satın alan yurt dışındaki yabancı tur operatörleri. Bunu bu masaya birlikte koyalım ve fuarı yeniden dizayn edelim."

ETİK'in otelcilerin yanı sıra yeme içme, eğlence sektörünü de içine alan güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlatan Mehmet İşler, "Biz İzmir'de elini taşın altına koyan 4,5-5 milyar dolara yakın stok yatırımı olan bir sektörüz. İzmir'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli 234 tesis bulunuyor. Bunun yaklaşık 200'ü bizim üyemiz. Manisa ve Uşak'ta da üyelerimiz var. Bu örgütlü gücü harekete geçirmek gerekiyor." diye konuştu.

"Fuarlar düzenlenirken masada biz yer almadığımızda işin bir ayağı kesinlikle eksik kalıyor. Fuar bugün seyahat acentası fuarı gibi algılanıyor." diyen ETİK Başkanı İşler, şunları kaydetti: "Travel Turkey, bizim gözümüzde daha çok yerli turistin ihraç edildiği bir fuar haline dönmüş durumda. Bizi sürece katın ve fuarı birlikte zenginleştirelim. Bu fuarı turist ihraç eden değil, ithal eden bir fuara dönüştürelim. Fuara zincir otelleri katalım, ETİK olarak her sene stand alalım. Travel Turkey'in danışma kurulunda ETİK ve TÜROFED olarak yer alalım ve size güç verelim. Masada sadece acentacılar ve siz olduğu sürece otelcinin, havayolcunun, kruvaziyercinin, rehberlerin, eğlence, yeme içme sektörü temsilcilerinin taleplerinden, sorunlarından, beklentilerinden uzak kalacaksınız. Otelcilerin yanı sıra bu sektörlerin sorunları da masaya yatırılmamış olacak. Travel Turkey'in sadece seyahat acentalarını değil turizmin tüm paydaşlarını kucaklayan bir fuar olmasını istiyoruz."

'OTELLER OLMADAN TRAVEL TURKEY OLMAZ'

Otelcilerin ziyaretinden mutluluk duyduklarını söyleyen İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Gül Şener de "Turizm fuarı deyince otelin, acentanın olmadığı bir fuarı düşünemeyiz. Oteller olmasın gibi bir bakış açısı yansıyor ise bir yanlışlık olduğu kesin, oteller olmazsa olmaz." dedi.

Otel ayağı olmayan bir fuarın gerçekten başarılı olma şansının bulunmadığını vurgulayan Şener, "Biz de neler yapabilirizin arayışı içindeyiz açıkçası. Çünkü geçen sene oldukça fazla otelci katılımı olmasına karşın bizce yeterli değil. Daha çok katılımın olması gerekiyor. O yüzden hem otel, hem eğlence, yeme içme sektörünün temsil edilmesi gerekiyor ki daha başarılı bir fuar olabilsin. Biz de sizinle görüşüp birşeyler yapma konusunda istekliyiz. Umarım önümüzdeki fuarlar için birlikte birşeyler yapabiliriz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Travel Turkey otelci olmadan eksik kalır' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER