TÜBİTAK soruşturmasında bir 'pes dedirten' olay daha

Başbakanlık’ta bulunduğu iddia edilen dinleme cihazlarıyla (böcek) ilgili TÜBİTAK hakkında başlatılan soruşturmada skandal uygulamalara bir yenisi daha eklendi.

TÜBİTAK soruşturmasında bir 'pes dedirten' olay daha

Savcı Serdar Coşkun’un, soruşturma kapsamında talep ettiği dinleme iznini hukukî olmadığı için kabul etmeyen Sulh Ceza Hakimi Seyhan Aksar Orkun, görevden alındı.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından başlatılan algı operasyonlarında skandal uygulamalar bitmek bilmiyor. Ankara savcısı Serdar Coşkun, lise mezunu Cevdet Aydın’ın sahte diploma kullanarak TÜBİTAK’a girmesiyle ilgili 5 kişinin telefonlarının dinlenmesini talep etti. Bu kişiler arasında eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da bulunuyordu. Dönemin Sulh Ceza hakimi Seyhan Aksar Orkun ise soruşturmada delil olmadığı gerekçesiyle talebi kabul edilemez buldu. Orkun, verdiği ret kararında, “Talebin ceza hukukundaki sanıktan delile değil, delilden sanığa gidilmesi gerektiği ilkesine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir.” ifadelerini kullandı. Bu şekilde yapılan bir dinlemede elde edilecek kayıtların hukuken delil sayılamayacağını vurguladı. Ancak kısa bir süre sonra hakim Orkun,  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından sulh ceza hakimliğinden alındı.

Ankara Savcısı Serdar Coşkun, sahte diplomayla TÜBİTAK’ta işe giren Cevdet Aydın’la ilgili soruşturma başlatmıştı. Memur suçları soruşturma bürosunda ya da sahtekarlık ve dolandırıcılıkla mücadele bürosunda soruşturulması gereken dosyanın, anayasal düzene karşı suçlarla mücadele bürosunda açılması dikkat çekti. Coşkun, Başbakanlık’ta bulunduğu iddia edilen dinleme cihazlarıyla (böcek) ilgili raporda tahrifat yapmadığı için görevden alınan Hasan Palaz’ı da dosyaya dahil etti. Palaz’la ilgili delil bulmak için, 6 kişiyle ilgili Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden dinleme kararı talep etti. Eldeki deliller doğrultusunda, talebi değerlendiren Hakim Seyhan Aksar Orkun, dosyanın resmi evrakta sahtecilik ve kamu zararına dolandırıcılık dosyası olduğunu belirterek, bunun dinleme talep edilebilecek suçlar dışında olduğunu vurguladı. Orkun, esas yönünden yaptığı incelemede, bu konuda dinleme kararı verilebilmesi için, söz konusu kişilerin isnat edilen suçları gerçekleştirdikleri yönünde somut delillere dayalı şüphenin bulunması gerektiğinin altını çizdi. Dosyada sahte diplomayla işe giren Cevdet Aydın dışındakilerin suç işlediğine dair herhangi bir delil bulunmadığını vurguladı. Dinlemeden elde edilecek iletişimin tespiti kayıtlarının da herhangi bir suç deliline kanıt teşkil etmeyeceğini kaydeden hakim Seyhan Aksar Orkun, “Talebin ceza hukukundaki sanıktan delile değil, delilden sanığa gidilmesi gerektiği ilkesine aykırılık teşkil ettiği tespit edilmiştir.” ifadeleriyle ret kararı verdi.

Hakim Orkun, ocak ayındaki  bu kararının ardından martta HSYK tarafından çıkartılan kararnameyle sulh ceza hakimliğinden alındı. Hasan Palaz ise daha sonra Savcı Serdar Coşkun tarafından 3 ayrı dosyada gözaltına alındı. 2 dosyada Palaz hakkında tutuklama kararı verildi. ZAMAN
<< Önceki Haber TÜBİTAK soruşturmasında bir 'pes dedirten' olay daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER