TÜİK: Hindi eti üretimi azaldı, kesilen hindi sayısı 375 bin


Ticari süt işletmelerince Ekim ayında 695 bin 164 ton inek sütü toplandı. Tavuk yumurtası üretimi 1,4 milyar adet olarak gerçekleşti. Ekim ayında kesilen hindi sayısı 375 bin adede geldi. Hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 7,8, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin süt ve süt ürünleri ile kümes hayvancılığı üretimi verilerini açıkladı.

Buna göre toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 7,2 arttı.

Ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 114 bin 870 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 5,4 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 51 bin 164 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 489 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,9 azaldı.

Yoğurt üretimi 94 bin 372 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,3 arttı. Ayran üretimi ise 56 bin 605 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artış gösterdi.

Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 arttı.


Tavuk yumurtası üretimi 1,4 milyar adet olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına nispeten yüzde 4,5 azaldı.

Kesilen tavuk sayısı 86 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 375 bin adet oldu. Kesilen tavuk sayısı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 7,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 arttı. Ekim ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 1,3, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 azaldı.

Tavuk eti üretimi 148 bin 505 ton, hindi eti üretimi ise 3 bin 686 ton olarak gerçekleşti. Tavuk eti üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 9,7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 arttı. Ekim ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 7,8, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azaldı.

CİHAN
<< Önceki Haber TÜİK: Hindi eti üretimi azaldı, kesilen hindi sayısı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER