Tüp bebekler dedesiz kaldı

Tüp bebekler dedesiz kaldı

İZMİR (CİHAN)- Tıp dünyasında çığır açan tüp bebek tekniğinin Türkiye'deki ilk temsilcisi olan Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, 88 yaşında hayatını kaybetti. Çapanoğlu, Türkiye'de ilk tüp bebek merkezini Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurmuştu. EÜ Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde anma töreni düzenlendi. Burada konuşma yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Aşkar, "Hocamızın en önemli özelliği, disiplinli çalışmasıydı. Kendisi kliniğimizin idolü olarak ortaya çıktı. Biz onu takip ederek, şu anda Türkiye'deki en önemli kliniklerden birisi olma durumunu elde ettik. Hocamız binlerce doğuma öncülük etti, hastalara tedavi imkanı sundu. Tıp dünyası, koca bir çınarı kaybetti. Allah'tan rahmet ve değerli ailesine başsağlığı diliyorum. Ruhu şâd olsun." dedi.

Oğlu Rasim Çapanoğlu ise, "Böylesine zor konuşmayı yapmak gerçekten çok zor. Nasıl bir doktordu demek bana düşmez. Ben size onun sadece insanlığını, babalığını anlatabilirim. Burada bulunan dostlarına, arkadaşlarına tüm insanlığını anlatabilirim. Anadolu insanını kendi ailesinden ayırmayışını, kadın hastalarını kızından ayırmayışını, nasıl değer verdiğini anlatabilirim. Anadolu'nun o güzel çocuğunu kaybettik. Allah rahmet eylesin." dedi.

EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı da, "Hocamızı yitirmenin acısı içindeyiz. Değerli hocamızı son yolculuğuna uğurladık. Kendisi gerçek anlamda bir hekim, çok iyi bir yöneticiydi. Bütün benliğini bilime adamış bir isimdi. Onu kaybettiğimiz için acı içindeyiz." dedi.

PROF. DR. REFİK ÇAPANOĞLU KİMDİR?

Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, tarımla uğraşan bir ailenin üç erkek çocuğunun ortancası olarak, 1927 yılında Karacabey'de dünyaya geldi. 1948 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi. 1959 yılında ABD'ye giden Çapanoğlu, bir yıllık internship süresini tamamladıktan sonra önce üç yıl kadın hastalıkları ve doğum dalında asistan olarak çalıştı. Ardından bir yıl Cleveland Mount Sinai Hospital Patoloji Ana Bilim Dalı'nda özel eğitim gören Çapanoğlu, 1964 yılında Türkiye'ye döndü. EÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nda 1970 yılında doçent, 1975 yılında profesör oldu. 1994 yılı sonunda emekli olup üniversiteden ayrılarak, 1995 sonunda açılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Kliniği'nde kurucu öğretim üyesi olarak görev aldı. 1999 yılına kadar bu fakültede Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Cerrahi Tıp Bilimleri Başkanlığı yaptı.

Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, 1980'lerin başında Sağlık Bakanlığı Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'ne başvurup, Türkiye'de bir tüp bebek merkezi kurulabilmesi için gerekli izni aldı ve çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye'deki ilk tüp bebek merkezini 1988 yılında kurdu. Bu merkezde 1989 yılında Türkiye'deki ilk tüp bebek dünyaya geldi. Günümüzde Çapanoğlu'nun kurucusu olduğu bu merkez, ülkemizin başarılı tüp bebek merkezlerinden birisi olarak Prof. Dr. Erol Tavmergen başkanlığında çalışmalarını halen sürdürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Tüp bebekler dedesiz kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER