Türkiye'de 477 bin asansörden 200 bininin periyodik muayenesi yapıldı


etiket' title='Bilim haberleri'>Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Türkiye genelinde 477 bin asansör bulunduğunu belirterek, bu yıl 200 bin asansörün periyodik muayeneden geçirildiğini açıkladı.

Kayseri Ticaret Odası tarafından 25. Meslek Komitesi Asansörcüler Sektör Toplantısı yapıldı. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Muhsin Dere, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, bakanlık temsilcileri ve Kayseri'de faaliyet gösteren asansör firmalarının temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasında, toplantının amacının sorunların çözümlerine ve bilgilendirme olduğunu dile getiren Mahmut Hiçyılmaz, meslek komitelerini değişik zamanlarda bir araya getirerek sorunları ilgili makamlara aktarmalarını sağladıklarını açıkladı.

Daha sonra kürsüye gelen Genel Müdür Muhsin Dere, Türkiye'deki asansörlerin durumu hakkında bilgi verdi. Dere, şunları anlattı: "Asansörler günlük hayatımızda önemli yer tutuyor. Geçmiş yıllara baktığımızda Türkiye'de asansörlerle ilgili sayısında kayıtlı bir bilgi yoktu ve sayıları belli değildi. Çok farklı sayılar söyleniyordu. Gerek belediye gerekse TÜİK ile yaptığımız çalışmalar, yapı kullanım izni ve ruhsatı olan asansörlerin sayısını tespit etme imkanı oldu. TÜİK kayıtlarında ruhsata işlendiği için artık sayıyı görebiliyoruz. Türkiye'de ruhsatlı binalarda kayıtlı asansör sayısı 477 bin adettir."

Asansörlerin denetimleri ile ilgili de bilgiler aktaran Genel Müdür Muhsin Dere, "Son yıllarda denetimle ilgili verilere baktığımızda 477 bin asansörden ne kadarının periyodik muayeneleri yapılıyor. Yıllık kontrolü yapılıyor. Aylık bakımı yapılıyor. Bunu görebiliyoruz. Bunlar önemli idi. Son 3-4 yıl içinde bakanlığımızın çalışmalarıyla bu muayenelerde belli bir sayıya ulaşıldı. 2013 yılında 152 bin asansörün yıllık kontrolünü muayene kuruluşlarına yaptırdık. Bunların yüzde 63'ü kırmızı, yüzde 8 sarı, yüzde 29 yeşil etiket almıştı. Farklı bölgelerdeki toplantılar ve çalışmalarla 2014 yılında periyodik muayenesi yapılan asansör sayısı 167 bine çıktı. Bu yıl şu anki verilere göre 200 binin üzerinde asansörün periyodik muayenesi yapıldı" diye konuştu.

Türkiye genelinde 1367 belediyenin olduğunu aktaran Genel Müdür, periyodik muayene ile ilgili son attıkları adımlar hakkında şu bilgileri verdi: "Büyükşehir yasasından sonra oluşan rakamlara göre 1367 belediye var. Bu belediyelerimizin 144'ü hariç asansörü olan belediyelerin protokol yapmaları muayene kuruşları ile sağlandı. Bir yıl içinde. Diğer idareler dediğimiz Organize Sanayi Bölgeleri'nin yanında 39 özel idare dışında tamamıyla protokol imzalandı. Kalan 144 belediye ve diğer il özel idarelerinin protokol imzalamaları ile bütün asansörleri periyodik olarak muayenesi yapılmış olacak."

Genel Müdür Dere, denetlenen her iki asansörden birinin yani yüzde 50'sinin kırmızı etiketli görüldüğünü anlatarak, "Yüzde 70'lerden bu seviyeye gelindi. Bundan sonra yeşil, sarı ve maviye dönüşme imkanı sağlanacaktır." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'de 477 bin asansörden 200 bininin periyodik muayenesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER