Türksat skandalı, Sayıştay raporunda ortaya çıktı

Türksat'ın yönetim kurulu üyelerine ödediği 10 bin TL'lik maaşları mevzuata aykırı bulan Sayıştay, yeni raporunda fazladan ödemelerin geri alınmadığını da ortaya çıkardı. Buna göre 2007-2009'da Türksat yönetim ve denetim kurulu üyesi olan BDDK eski Başkan Vekili Mutalip Ünal'a 117 bin TL fazla ödeme yapılmış.

Türksat skandalı, Sayıştay raporunda ortaya çıktı

Bazı televizyon kanallarını uydudan çıkarmaya yönelik kararıyla büyük tepki çeken Türksat'ın yasaları hiçe sayan skandal uygulamalarını Sayıştay ortaya çıkardı. Sayıştay, önceki denetim raporlarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank ve Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı'nın da aralarında bulunduğu Türksat Yönetim Kurulu üyelerine 10'ar bin TL maaş verilmesini mevzuata aykırı bulmuştu. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, fazla ödenen maaşların 2005'ten bu yana yönetim kurulu üyeliği yapmış tüm isimlerden faiziyle birlikte iadesini isteyen Teftiş Kurulu raporunu gereğinin yapılması için Türksat'a göndermişti. Ancak Türksat'ın Yönetim Kurulu üyelerinden söz konusu paraları geri istemediği ortaya çıktı. Türksat'ın paraların iadesiyle ilgili herhangi bir işlem yapmadığını tespit eden Sayıştay, yeni denetim raporunda konuyu tekrar gündeme getirdi ve bu sefer fazla ödeme yapılan yönetim kurulu üyelerinin isimlerini tek tek açıkladı.

Haberdar.com internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre BDDK eski Başkan Vekili Mutalip Ünal'a Türksat Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olduğu 2007-2009 yılları arasında 117 bin 144 lira fazla maaş ödendi. Eski Ulaştırma Bakanı ve AKP İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım'ın yıllarca en yakınında görev yapan eski TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a 2007 ve 2012 yılları arasında Türksat Yönetim Kurulu üyeliğinden 219 bin 772 lira fazla maaş ödendi. Eski DLH genel müdürü ve halen AKP milletvekili olan Ahmet Arslan'a 44 bin 750 lira fazladan maaş verildi. Eski ulaştırma müsteşarı AKP Sivas  milletvekili adayı M. Habip Soluk'a 248 bin lira fazla ödeme yapılırken, MGK genel sekreteriyken geçtiğimiz yıl Antalya Valiliği'ne atanan Muammer Türker'e 100 bin 416 lira, eski Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak'a 98 bin 164 lira, Ensar Vakfı Özel Eğitim Kurumları kurucusu ve Türksat'ın kurucu genel müdürü Osman Dur'a 103 bin 54 lira, Türk Telekom genel müdür yardımcısıyken bu yıl Gübretaş Genel Müdürlüğü'ne atanan Şükrü Kutlu'ya 44 bin 250 lira fazla para ödendi. Binali Yıldırım'ın eski danışmanı ve 7 Haziran seçimlerinde AKP İzmir milletvekili aday adayı olan Ömer Sertbaş'a 187 bin 216 lira fazla maaş ödendi. Eski Başbakanlık Müşaviri ve 7 Haziran seçimlerinde İzmir AKP milletvekili aday adayı olan Davut Nuriler'e 96 bin 76 lira fazla maaş ödendi. Bunların dışında Ulaştırma Bakanlığı'nda üst düzey bürokrat olarak görev yaparken Türksat Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten çok sayıda isim fazla maaş ödenen üyeler olarak listede yer aldı. Zaman, Türksat Yönetim Kurulu üyelerine yasalara aykırı olarak ödenen fahiş maaşlarla kamunun nasıl zarara uğratıldığını geçtiğimiz ocak ayında gündeme getirmişti.
<< Önceki Haber Türksat skandalı, Sayıştay raporunda ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER