Tuzluçayır'daki kadınların yüzde 20'si en yakınından şiddet görüyor

Tuzluçayır'daki kadınların yüzde 20'si en yakınından şiddet görüyor

Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği (KEİD) ve Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu'nun Ankara'nın Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır'da yaptığı araştırmada, kadınların yüzde 20'sinin eşinden, babasından, kardeşinden şiddet gördüğü açıklandı.

Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği (KEİD) ve içinde yer aldığı Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, Mamak'ın Tuzluçayır semtinde yaşayan kadınların sorunlarını ortaya koyan araştırma sonucunu Sürmeli Otel'de açıkladı. Programa her iki dernek yetkilileri ve davetliler katıldı.

Araştırma çerçevesinde 350 kadınla yüz yüze yapılan anket çalışmasının temel başlıklarını kentsel haklara ulaşım, şiddet ve istihdam konuları oluşturdu. Rapor sonucu sunumla anlatıldı.

Anket katılımcılarının yüzde 7'si 15-24 yaş, yüzde 43'ü 25-40 yaş, yüzde 32'si 41-55 yaş ve yüzde 18'i 56 yaş ve üzeri şeklinde olduğu paylaşıldı. Kadınların gündelik yaşamlarında en çok hangi konularda sıkıntı yaşadıklarıyla ilgili sorulara verdikleri cevaplarda öne çıkan ilk başlık ulaşım. Görüşülen kadınların; yüzde 87'si otobüslerin çok kalabalık olmasından, yüzde 70'i yeterli sayıda otobüs olmamasından ve belirli bir saatten sonra ulaşımın zor olmasından, yüzde 74'ü ise bilet fiyatlarından şikâyetçi oldu.

Anket kapsamında, ev ve iş dışındaki zamanlarını nasıl geçirdiklerine dair sorularda, kadınların yüzde 45'i İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezleri'nin kurslarına katıldığını ifade ederken, yüzde 13 ise belediye hizmetleri kapsamındaki kursları cevabını verdi.

KADINLARIN YÜZDE 20'Sİ EN YAKININDAN ŞİDDET GÖRÜYOR

Çalışmaya katılan kadınlara hane içinde şiddet görüp görmedikleri, şiddete maruz kaldılarsa başvurdukları veya destek aldıkları kuruluşlar hakkında sorular sorulduğunda, katılımcıların yüzde 30'u birden fazla başlıkta sorun yaşadıkları belirtildi. Sonuçlarına göre kadınların yüzde 20'si eşinden, babasından, kardeşinden şiddet görürken, yüzde 16'sı, karakola gittiklerinde dikkate alınmadıklarını, yüzde 14'ü ise bu gibi durumlarda destek alabileceği bir merkezin bulunmamasının önemli bir sorun olduğuna işaret etti.

Kadınlara istihdam ve bakım konusunda sorular sorulduğunda katılımcıların yüzde 44'ü daha önce hiç çalışmadığını, yüzde 21'i ise daha önce çalışmasına rağmen artık çalışmadığını kaydetti. Katılımcıların tamamı 15 yaş üzerinde olmasına rağmen sadece üçte biri çalışanlardan oluşuyor.

"ÇALIŞMAMADA EN ÖNEMLİ NEDEN ÇOCUK BAKIMI"

Katılımcılara çalışmamalarını veya çalışıp işten ayrıldılarsa bunun nedenleri de sorulduğunda hiç çalışmamış olan kadınların yüzde 44'ü, bunun en önemli nedeninin çocuklar olduğunu kaydetti. Çocukları, sırasıyla eşlerin tutumu (yüzde 26), gelenekler (yüzde 16) ve sağlık/eğitim (yüzde 12) gerekçeleri izledi. Çocuk bakımına yönelik katılımcılardan alınan cevaplara bakıldığında, cevaplayan kadınların yüzde 60'ı kreş ve ana okullarının pahalı olmasını ve buna paralel olarak çocuklarını bırakılabileceği ücretsiz merkezlerin yokluğunu, çocuk bakımında yalnız kalmaları, eşlerinden yeterli paylaşımı görmüyor olmalarını gösterdi. CİHAN
<< Önceki Haber Tuzluçayır'daki kadınların yüzde 20'si en yakınından... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER