Ufuk Şanlı: Erdoğan'dan tarihi operasyon!

Ufuk Şanlı: Erdoğan'dan tarihi operasyon!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 15 Nisan 2015 tarihinde tarihi bir genelge yayımladı. Yeni genelge ile gümrükte beyanda bulunmadan nakit para getirilmesinin önü açıldı. Yeni genelge ‘terörün finansmanı’, ‘kara para aklama’ ve ‘Türk Parasını Koruma Kanuna Muhalefet’ şüphesinde savcılığı devreden çıkardı.
 
SEÇİMDEN SONRA TUFAN
 
Düzenlemenin içeriği kadar zamanlaması da önemli.
 
Evet, Türk ekonomisinde işler iyi gitmiyor. 2012-2014 arasında ekonomi ortalama yüzde 3 büyüdü. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin her yıl yüzde 4.0-4.5 büyümesi gerekiyor. Bunun altında gerçekleşen rakamlar ekonominin büyümediğini bilakis yerinde saydığını gösteriyor.
 
Uluslararası finans kuruluşları büyümeden bu yıl da umutlu değil.  Büyüme beklentisi yüzde 3 civarında. Yani tablo bu yıl da değişmeyecek. 
 
Türkiye ile aynı ligde yer alan ‘gelişmekte olan ülkeler’ ise 2012-2014 arasında ortalama yüzde 5 büyüdü. Bu ülkeler için bu yıl ki beklenti yüzde 4.3 seviyesinde. 
 
Yani Türkiye kendi liginde hızla küme düşüyor. İşsizlik ve enflasyonda zirveye koşan, ekonomisi büyümeyen ve hukuk sistemi çökmüş bir ülke yabancı yatırımcılar açısından çok cazip değil. Fabrika kurmak için gelen yabancı yok gibi. Sıcak paraya yön veren Batılı fon yöneticileri ise Türkiye piyasasındaki pozisyonlarını kapatmak için seçimlerin bitmesini bekliyor.

(...)

<< Önceki Haber Ufuk Şanlı: Erdoğan'dan tarihi operasyon! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER