Uğur Okulları: TEOG'da hatalı soru yok


Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği birinci dönem sınavlar tamamlandı. Sınavla ilgili değerlendirme yapan Uğur Okulları Akademik Kurulu, sınavda hatalı soru olmadığını açıkladı.

Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı ve Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, yayımlanan sınav sorularının 8. sınıf müfredat kapsamlarına sınav kazanım dağılımına uygun olduğunu ve hatalı soru bulunmadığını söyledi.

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, TEOG'un, düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olduğunu söyledi. Kösegil, "2. Dönem sınavlarının müfredatı, hem 1. hem de 2. dönemin konularını içerecektir. Dolayısıyla öğrencilerimizin yapması gereken bitmiş olan sınavlarla ilgili olumsuz düşüncelerini bir kenara bırakıp derslerini dikkatli dinlemek, düzenli konu tekrarı yapmak ve verimli bir şekilde 2. dönem sınavlarına hazırlanmaktır. Veliler de bundan sonraki süreçte yapılmış olan sınavla ilgili öğrencilerle kırıcı, karşılaştırma içeren yargılayıcı konuşma ve tavırlardan uzak durmalıdır. 2. dönem sınavlarının da puanlama da ciddi bir şekilde etkili olduğunu unutmadan öğrencinin sağlıklı ve verimli ders çalışabileceği ortamları oluşturmalıdırlar. Özetle süreç devam ediyor, bu sınavda yaşanmış tüm olumsuzluklardan ders alarak, öğrenci, veli ve öğretmenler Nisan sınavlarına hazırlanmalıdırlar." diye konuştu.

Türkçe Akademik Kurul Başkanı Handan Büke, soruları şöyle değerlendirdi: "Sorular anlam, dil bilgisi, yazım ve noktalama konularından sorulmuştur. Anlam sorularında bir iki soru belirleyicidir. Bunun dışındaki anlam soruları öğrencinin rahatlıkla anlayabileceği düzeydedir. Anlam soruları içinden parçada anlam soruları geçtiğimiz yıl TEOG-1 sorularıyla uzunluk bakımından benzerlik göstermektedir. MEB'in yayınladığı kazanım testlerine ve değerlendirme sınavlarına benzer yapıda sorulmuştur. Metinler dil bakımından açık ve doğru seçeneğe rahatlıkla yöneltebilecek niteliktedir. Deyimler sorusu günlük hayatta öğrencilerin rahatlıkla karşılaşabileceği tarzda sorulmuştur. Dil bilgisi soruları konu bilgisi yeterli olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği tarzda hazırlanmış. Yazım ve noktalama soruları ise beklenen tarzda gelmiştir. Beklenmedik tarzda soru sorulmamıştır."

Matematik Akademik Kurul Başkanı Zuhal Namlısoy, şöyle bir değerlendirme yaptı: "Matematik sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun bir şekilde sorulmuştur. Sorularımız kareköklü, üslü sayılar, sayı örüntüleri ve özdeşlik tanımından sorulmuştur. Geçen yıllarda yapılan TEOG sınavına göre daha problem ağırlıklı bir sınav olmuştur. Temel bilgiler içeren çözümü kolay soruların yanı sıra yorum gerektiren sorular da vardı. Bazı sorular 7. sınıf bilgisi gerektiren kısımlar içermektedir. Genel olarak 3 veya 4 soru eleyici diyebiliriz. Beklenen düzeyde sorular sorulmuştur."

Din Kültürü Akademik Kurul Başkanı Hatice Boztaş, "1. ünite olan "Kaza ve Kader" sınavın içeriğini belirlemiştir. Beklendiği gibi daha çok anlamaya dayalı sorulara yer verilmiştir. Doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrenciler sınavdan iyi bir sonuç alabilirler." şeklinde konuştu.

Fen Bilgisi Akademik Kurul Başkanı Filiz Polat, şöyle konuştu: "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav öncesi yayınlanan kazanım testleri ve değerlendirme sınavlarına benzer sorular bulunmaktadır. Önceki yıllardaki TEOG sınavlarına benzer niteliktedir. Çok zor bir sınav değildir. Ancak belirleyici sorular vardı. Dikkatli olan, okuduğunu anlayan, yorumlayan tüm öğrencilerin başarılı olacaktır. Tüm öğrencilere geçmiş olsun diliyoruz."

Sosyal Bilgiler Akademik Kurul Başkanı Burcu Sertkahya, "Sorular öğrencilerin hem bilgilerini yoklayıcı hem de bilgilerini yorumlamaya dayalı bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca kazanımlar, tablo ve diyagramla da görselleştirilerek sorulmuştur. Sınav, yeterli bilgi düzeyine sahip tüm öğrencilerimizin yapabileceği zorluk derecesindedir." dedi.

İngilizce Akademik Kurul Başkanı Ernu Maro sınav sorularındaki konu dağılımının tüm ünitelerle eşit oranda olduğunu söyledi. Maro, "Sorular, daha çok diyalog şeklinde öğrencilerin anlayabileceği şekildedir. Sınavda, boşluk doldurma, cümle tamamlama soruları yer almaktadır. Ayrıca kelime bilgisini de ölçen sorular oldukça fazla bulunmaktadır buna ilaveten okuduğunu anlamayı ölçen paragraf soruları da yer almaktadır. Geçen seneki sorulara oranla bu sene daha kolay sorular sorulmuştur." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Uğur Okulları: TEOG'da hatalı soru yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER