Üniversite projesi geleneksel yarışma haline geldi


Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretmenlik Eğitimi Bölümü'nün 'Engelliler için Beden Eğitimi ve Spor' dersi kapsamında, 4. sınıf öğrencilerinin proje olarak hazırladığı Özel Sporcular İçin Ballhandling Dans Yarışması (BALDAYA) renkli görüntülere sahne oldu.

BESYO'da Öğretmenlik Eğitimi alan öğrenciler Engellilerde İçin Spor Eğitimi dersi kapsamında 5'er kişilik gruplara ayrıldı. Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gonca İnce tarafından verilen ders kapsamında öğrencilere proje anlatılarak ballhandling hareketlerini içeren bir de seminer verildi.

Daha sonra bu öğrenci grupları farklı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne yönlendirilerek her bir eğitmenin, spor yapmasında sakınca olmayan bir zihinsel engelli öğrenci seçmesi istendi. Zihinsel engelli öğrencilere 5'er kişilik gruplarla 6 hafta boyunca haftada 2 gün yaklaşık 1'er saat ballhandling çalışmaları uygulandı. Bu kapsamda eğitmenler tarafından 1,5–2 dakikalık olan ballhandling dans koreografileri doğrultusunda uygulamalı eğitim verildi. 6. haftanın sonunda 1 günlük Özel Sporcular için BALDAYA düzenlenerek, gösteriler katılımcılara sunuldu.

İlk kez Adana'da yapılan Özel Sporcular için 'Baladalya Pilot Çalışması' hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Gonca İnce şunları kaydetti: "Bu proje, zihinsel engelli bireylerin üst ve alt extremite kas kuvvetlerine, koordinasyonlarına ve sosyalleşmelerine katkı sağlamak amacıyla yapıldı. Ayrıca Özel Sporculara yeni bir spor aktivitesi olarak düşünülen BALDAYA için kural ve puanlama pilot çalışması hedeflendi. Basketbol temel teknik antrenmanlarında kullanılan ballhandling (top taşıma) çalışmalarının; top kavrama, çabukluk ve teknik öğretim vb. konulara yardımcı olabildiği belirtilmektedir. Ballhandling antrenman programlarında özellikle alt extremitedeki kasların statik çalıştığı düşünüldüğünde; zihinsel engelli bireylerin kas tonusuna etkisinin olacağı düşünülmektedir. Ayrıca dans yarışması ile bireylerin sosyalleşmelerine de katkı sağlayabileceğini vurgulayabiliriz. Bu çalışmamızın sonunda kural ve puanlamalarla ilgili dokümanlar, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ile paylaşılacak. Böyle bir uygulamanın federasyon aktiviteleri içerisinde de yer alması hususu ayrıca gündeme getirilecek."

Engelli öğrencilerden oluşan takımlar, yarışmada farklı kostüm ve tasarımlarla koreografilerini müzik eşliğinde izleyenlere ve jüriye sundu. Yapılan yarışma sonucunda dereceye giren takımlara madalyaları verilirken katılımcılara da hediyeler dağıtıldı.

Yarışma sonunda zihinsel engelli öğrenciler, BESYO öğrencileri, akademisyenler halay çekerek eğlendi. CİHAN
<< Önceki Haber Üniversite projesi geleneksel yarışma haline geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER