Venedik Komisyonu'ndan ağır Türkiye açıklaması

Avrupa'nın anayasal konulardaki referans organı olan Venedik Komisyonu, Türkiye hakkında sert bir açıklamada bulundu.

Venedik Komisyonu'ndan ağır Türkiye açıklaması

Türkiye'de son dönemde yaşanan hukuksuzluklara atıf yapılan açıklamada "Türkiye'de yargı bağımsızlığına açıkça müdahale edilmektedir." denildi.  Zaman gazetesi Brüksel temsilcisi Selçuk Gültaşlı Samanyolu Haber televizyonuna açıklamayı değerlendirdi. 2010 referandumunda kabul edilen Anayasayı hatırlatan Gültaşlı, Venedik Komisyonu'nun 2010'daki Anayasa'yı kuvvetli bir şekilde desteklediğini ancak bu açıklamada yapılan yeni değişikliklerle birlikte 2010 yılındaki kazanımların yok olduğunu ve bunun açıklamada yer aldığını söyledi.

RAPORUN DETAYLARI
Komisyonun Strasbourg'daki merkezinden yapılan açıklamada, yolsuzluk iddiaları ve MİT tırlarıyla ilgili soruşturmaları yürüten savcılar ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve bazı polis memurlarının tahliyesine karar veren hakimler hakkında yapılan idari veya yasal işlemler, "Türkiye'de yargının bağımsızlığı için yeterli güvence olmadığının göstergesi" olarak değerlendirdi. 

Venedik Komisyonu tarafından yayımlanan bildiride, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun laf konusu yargıç ve savcılar hakkında derdest davalarla ilgili kararları sonrası hemen ve doğrudan yasal veya idari işlem yapmış olmasının "hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı" belirtildi.

HSYK kanununda 15 Şubat 2014 tarihinde yapılan değişiklikle Adalet Bakanının yetkilerinin arttırıldığının hatırlatıldığı bildiride, "bu adımla, 2010 yılındaki anayasal reformun pozitif yönü bilakis çevrilmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Bildiride Türk hükümetinden; "ilgili yargıç ve savcılara karşı alınan önlemlerin gözden geçirilmesi, yürütmenin Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK içindeki etkisini azaltacak biçimde Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK kanununun değiştirilmesi, derdest davalara Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK'nın müdahalesinin engellenmesi ve yargıçların, mahkemelerin yeniden düzenlenmesi istisnası dışında, istemedikleri halde tayin edilmelerine karşı yasal ve anayasal güvenceyle donatılmasını istedi.

Venedik Komisyonu, Türkiye'nin de âza olduğu Avrupa Konseyi'ne bağlı çalışıyor ve anayasal konularda Avrupa standartlarını belirleyen organ olarak kabul görüyor.
<< Önceki Haber Venedik Komisyonu'ndan ağır Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER