Yaşamaz ölür denilen omurilik hastası Batuhan, 3 yılda 6 madalya kazandı


Spina Bifida (Omurilikte gelişim bozukluğu) hastası 14 yaşındaki Manisalı Batuhan Çiltaş, yüzme sporu yaparak hayata tutundu. Üç yıl önce yüzmeye başlayan Çiltaş, kendini yüzmede geliştirip yarışmalara katıldı. Bu yarışmalarda derece yapan Çiltaş, üç kez birinci olup toplam altı madalya kazandı.

Manisa'da Spina Bifida hastaları yaşadıkları sorunları birbirleriyle paylaşmak için Büyükşehir Belediyesi Atatürk Gençlik Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantıda konuşan Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitayon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray Kayak, hastalığın teşhis ve ileri ki dönemlerinde yapılması gerekenleri hastalara ve ailelerine anlattı.

Derneğin Manisa Temsilcisi Öznur Karaağaç da Spina Bifida hastalığı ile dünyaya gelenlerin birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Karaağaç, "Birçoğumuza doktorlar doğduğunda yaşamaz ölür demişler, ancak biz hayatla barışık yaşamaya çalışıyoruz. Sadece bedensel değil üroloji, konuşma gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Zor bir fizik tedavi süreci var. Ancak hepimiz hayata tutunduk ve devam ediyoruz." dedi.

Etkinliğe katılan Spina Bifida hastası 14 yaşındaki Batuhan Çiltaş da, bu hastalığın yenilebileceğinin en güzel örneğini verdi. Şehitler Ortaokulu sekizinci sınıf öğrencisi Çiltaş, üç yıl önce yüzmeye başladığını ve hayatının değiştiğini anlattı. Çiltaş, "Altı tane madalyam var, üç tane birincilik kazandım. Mersin'de, Alanya'da, Manisa'da yüzme şampiyonalarını kazandım. Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri antrenmanlara gidiyorum." diye konuştu.

ANNE GÜLŞEN: DOĞDUĞUNDA DOKTORLAR YAŞAMAZ ÖLÜR DEDİ

Batuhan'ın annesi Gülşen Çiltaş ve babası Yıldırım Çiltaş da çocuklarının sporla hayata tutunduğunu anlattı. Anne Gülşen Çiltaş, yüzmeyi bütün engellilere tavsiye ederken, oğlunun zamanla bastonlarından da kurtulacağını söyledi.

Anne Çiltaş, "Batuhan için doğduğunda doktorlar yaşamaz ölür dedi. Yedi aylık doğdu, 1 kilo 900 gramdı. Ancak biz 2,5 aylıkken fizik tedaviye başlattım. Çok güzel sonuçlar aldım. Önceleri tekerlekli sandalyeden kalkamıyordu. Şimdi sadece bastonla yürüyebiliyor. Aslında onları da atacak. Fizik tedavi doktorumuz zamanla onlardan da kurtulacağımızı söyledi. Üç yıldır yüzmeye gidiyor, bütün engellilere öneriyorum. Oğlumun bu kadar gelişmesinde, tekerlekli sandalyeden kurtulmasından yüzmenin etkisi çok büyük." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Yaşamaz ölür denilen omurilik hastası Batuhan, 3 yılda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER