ARO Başkanı Ulusoy: Acenteler yabancı uyruklu rehber çalıştırmaktan vazgeçmeli


Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkanı Mehmet Ulusoy, "Acentelerin maliyet hesabıyla yabancı uyruklulara yaptırdıkları işleri, Türkiye Cumhuriyet vatandaşı lisanslı turist rehberlere yaptırmasını istiyoruz" dedi.

Turist rehberleri, sezon öncesi alınması gereken önlemlerle ilgili Antalya Manavgat'ta bir araya geldi. Side'de yapılan değerlendirme toplantısı sonrası açıklama yapan ARO Başkanı Ulusoy, sezonda kaçak turist rehberliğinin önüne geçilmesi için Antalya Valiliği, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kaymakamlıkları ve maliyeyi kaçak turist rehberliği ve kayıt dışılığı önlemeye karşı sıkı denetim yapılması gerektiğini söyledi.

ARO olarak geçen sene kayıt dışılık ve kaçak turist rehberliğiyle ilgili 150 işlem yaptıklarını belirten Ulusoy, acentelerin maliyet hesabı yaparak kayıt dışılığa prim vermelerinin turizm sektörüne büyük darbe vurduğunu kaydetti.

"TURİST REHBERLİĞİNİN TAŞERONLAŞMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Turizm faaliyeti içinde yer alan bot ve rafting ve doğa turlarının turist rehberi eşliğinde yapılması gerektiğini vurgulayan Ulusoy, turizm tanımı içinde ücret karşılığı yapılan her işte turist rehberinin olması gerektiğinin altını çizdi.

Kayıt dışılığın önüne geçilmesi noktasında yetkililerin gerekli hassasiyeti göstereceğine inandıklarının altını çizen Ulusoy, şunları kaydetti: "Turist rehberliğinin taşeronlaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Turist rehberliği bir mesleğe binaen hizmet verdiği için acentelerin işçi kiralama yöntemiyle mesleğimizin taşeronlaştırılmasını kabul edilemez buluyoruz. Meslek ilkeleri ve yasalarıyla bağdaşmayan ve etik olmayan aracı kurumları kabul etmiyoruz. Mesleğimizi yasalar kapsamında acenteler ve gerçek kişiler tarafından yapıldığı için aracı kurumları kabul etmiyoruz. Aracı kurumlarla çalışan meslektaşlarımıza disiplin soruşturması açacağımızı peşinen söylüyoruz. Acentelerin, aracı firmalarla parasal ilişkileri olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda duyumlar alıyoruz. Bu duyumların kanıtlanması durumunda yasal yollara başvuracağız."

Ulusoy, ARO'ya Antalya'da üye bin 700 rehberin kayıtlı olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber ARO Başkanı Ulusoy: Acenteler yabancı uyruklu rehber... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER