Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, 6 ay aradan sonra ülkesine döndü


Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 6 ay aradan sonra beraberindeki bazı bakanlarla birlikte Aden'e döndü.

Yemen'de Husi milislerin Ocak 2015 tarihinde başkent Sana'da devlet kurumlarını ele geçirmeye çalışması üzerine iç savaş patlak vermişti. Mart ayında ise Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal etmeleri üzerine Cumhurbaşkanı Hadi güvenlik gerekçesiyle hükümet üyeleriyle birlikte Suudi Arabistan'a gitmişti.

Husilere karşı mücadele eden Suud öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin altı ay aradan sonra bugün ülkesine döndüğünü açıkladı. Hadi'nin yol güvenliğinin Riyad yönetimi tarafından sağlandığını aktaran Asiri, sabah saatlerinde Riyad'dan havalanan Cumhurbaşkanı Hadi'nin özel bir uçakla Yemen'in güneyindeki Aden Uluslararası Havalanı'na indiğini belirtti. Ayrıca Hadi'nin beraberinde Riyad'da kalan bazı kabine üyelerini de götürdüğü ifade edildi.

Yemen Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği'nden geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, 7 Yemenli bakanın ülkesine geri döndüğü belirtilmişti. Önceki günlerde ise Yemen hükümet sözcüsü Racih Bedi, altı ay aradan sonra Yemen yönetiminin Aden'de toplantı yaptığını açıklamıştı. Bedi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Halid Bahha başkanlığında 7 bakan, 9 güvenlikten sorumlu asker ve bürokratlardan oluşan 16 kişiyle ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini aktararak bundan sonra operasyon merkezlerinin Aden olacağını vurgulamıştı.

YEMEN'DE ŞİMDİYE KADAR 4 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Suudi Arabistan öncülüğünde 8 devletle birlikte koalisyon güçleri, Husilere karşı Mart ayında operasyon başlatmıştı. Şimdiye kadar devam eden çatışmalarda Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 2 bini sivil olmak üzere 4 bin kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 20 binden fazla kişinin yaralandığı ülkede, 7 milyondan fazla Yemenlinin de gerekli gıda malzemesine ulaşamadıkları için açlık sınırında olduğu belirtiliyor.

İRAN KAYNAKLI BOMBALAMA HABERLERİ

Bu sabah uluslararası bazı haber ajansları, Suud önderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen'in başkenti Sana'daki bir oteli vurduğu ve 20 sivilin öldüğü haberleri geçti. Daha sonra yalanlanan haberin aslı Mearib bölgesinde çıkan çatışmalarda, 20 Husi militanın öldürüldüğü şeklinde açıklandı. Suud basını, İran kaynaklı bazı ajansların olayları kasıtlı çarpıttığını aktardı. Suud basını ayrıca, uluslararası kamuoyunda sivillerin vurulduğu haberlerini yaparak Riyad yönetimine karşı olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışıldığını yazdı. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, 6 ay aradan sonra ülkesine döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER