Yemen'de iki günde 120 kişi öldürüldü


Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, devlet kurumlarını ele geçiren Husilere karşı başlattığı operasyonlar altıncı ayına girdi. Son iki günde Taiz kentinde çıkan çatışmalarda ise 120'ye yakın kişi hayatını kaybetti.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Riyad öncülüğündeki koalisyon güçleri, ülkede ilerleyişini sürdürüyor. İki hafta önce stratejik öneme sahip Bab El-Mendeb körfezini Husilerden geri alan koalisyon güçleri, geçen hafta da El-Maarib kentini kontrolü altına aldıklarını duyurmuştu. Sırada Taiz olduğunu belirten Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tuğgeneral Ahmet Asiri, en kısa zamanda bu ili de alarak başkent Sana'ya hareket edeceklerini açıklamıştı.

Taiz'de son iki günde çıkan çatışmalarda Husi milislerinden silahlı 90 kişinin öldürüldüğü duyuruldu. Hadi'yi destekleyen Yemen vatandaşlarından aralarında çocuk ve sivillerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin ise Husiler tarafından öldürüldüğü bildirildi. Özellikle Husilerin son günlerde Taiz'de halkın yoğun olduğu bölgelere saldırı düzenlediği aktarıldı. Husiler tarafından gerçekleştirilen bu saldırılarda ise 100'ün üzerinde sivilin yaralandığı belirtildi.

ATEŞ ALTINDA BARIŞ UMUDU

Çatışmaların devam ettiği Yemen'de tarafların, bir yandan da barış görüşmelerinin başlaması hususunda hafta başı şartlı anlaşmaya vardığı açıklanmıştı. Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı Aden merkezli hükümet ile başkent Sana'da konuşlanan devrik lider Ali Abdullah Salih ve Husiler, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki görüşmeyi şartlı kabul ettiklerini açıklamıştı. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled El-Şeyh Ahmed, sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, tarafların yeni diyalog görüşmelerine başlamayı kabul ettiğini ve görüşmelerin İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacağını duyurmuştu.

Ülkenin büyük bir bölümünü ele geçiren ve İran destekli olduğu ileri sürülen Husi milislerine karşı savaşan Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, BM arabuluculuğunda ay sonunda gerçekleştirilmesi planlanan barış müzakerelerine, Husilerin ele geçirdikleri bölgelerden çekilmeleri ve silahlarını teslim etmeleri şartıyla katılacaklarını duyurmuştu. Ayrıca Hadi, eski lider Salih ile Husilerin BM'nin sunacağı taslağı da kabul etmeleri gerektiğini vurgulayarak bu şartlarda Cenevre'ye gideceklerini belirtmişti.

Öte yandan, devrik lider Salih ile Husilerin bir şekilde bu şartları kabul ederek Cumhurbaşkanı Hadi ile aynı masada pazarlık yapacakları iddia edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de iki günde 120 kişi öldürüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER