Yemen'de Suudi destekli Halk Direniş Güçleri, Sana'ya yaklaştı


Yemen hükümetine bağlı Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) başkent Sana'yı kuşattıkları ve Nihm bölgesindeki iki dağı ele geçirdikleri bildirildi.

Koalisyon güçlerinin desteklediği HDG'nin, Husilerin 2014 yılı Eylül ayında Yemen'in kuzey şehirlerini ele geçirmesinden bu yana Sana'ya en yakın bölgeye ulaştığı kaydedildi. Aşiret kaynaklarının iddiasında, Halk Direniş Güçleri'nin başkentin 60 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Nihm bölgesindeki 2 dağı kontrol altına aldığı ifade edildi.

Öte yandan, Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi, 2014 yılının Eylül ayında Husilerin yaptığı darbenin ardından Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinden yardım istemiş ve yabancı güçler krize müdahil olmuştu. İlk olarak Nisan ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen Husiler ve meşru hükümet 5 günlük ateşkes kararı almıştı. Ateşkes sürecinde insani yardımlar Yemen'e ulaştırılmıştı.

Son olarak İsviçre'nin Biel şehrinde bir araya gelen taraflar, 15 Ocak'ta ilan ettiği 7 günlük ateşkesi bir hafta daha uzatma kararı almıştı. Biel kentindeki 5 gün süren müzakerelerde, Husiler ve meşru hukümet kalıcı bir anlaşma sağlayamamış, iki tarafın 14 Ocak'ta Etiyopya'da tekrar görüşecekleri ifade edilmişti.

Koalisyon güçlerinin Yemen'e operasyonlarının başlamasından bu yana çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen'de Suudi destekli Halk Direniş Güçleri, Sana'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER