10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri

10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı toplantısı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - CNR Expo Fuarcılık tarafından İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), Uluslararası Doğal Taş Endüstrisi Avrupa Federasyonu (EUROROC) ve İç Mimarlar Odasının destekleriyle 2013 yılı haziran ayında gerçekleştirilecek Natural Stone 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarının tanıtım toplantısı yapıldı.
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, Afyonkarahisarın mermerin başkenti olduğunu belirterek, mermerciliğin Afyonkarahisardan çıktığını ve Türkiyenin bir çok yerine yayıldığını kaydetti.
     Bir zamanlar Afyon mermercilerinden mermer alıp mezar taşı yapan insanların, bugün Türkiyenin en büyük mermercileri durumuna geldiğini ifade eden Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     Çünkü işi öğrenmişler. Mermer nasıl çıkarılır, işlenir, pazarlanır bunu Afyondan öğrendikten sonra kendileri de mermerci olmuşlar. Dünya mermer potansiyelinin yüzde 40ının Türkiyede olduğu söyleniyor. Dolayısıyla daha bugüne kadar kullanılabilen potansiyel yüzde 5 civarında. Demek ki daha binlerce yıl yetecek mermerimiz var. Ancak dönem dönem mermere alternatif ürünler ön plana çıkabiliyor. Bu nedenle sektörü sürekli canlı tutmak ve pazar noktasında aranılan bir ürün olmasını sağlamak biraz çaba gerektiriyor. Bu da uluslararası alanda Türkiyede, fuarlara güzel eserlerle kuvvetli katılmak, kendisini iyi ifade etmek ve pazarlamakla olur. Çünkü dünyada bu işin alternatifi çok fazla. Seramik bile alternatif durumuna geliyor. Bir fuar organize etmek, insanlara oradaki ürünleri seçtirmek oldukça çaba gerektiren zor bir iş. Bu zor bir sefer başarıldıktan sonra artık Türkiyeye döviz kazandıran ve sektörü her açıdan güzel bir olay.
    
     -Bir çok ülkeye mermer fabrikalarında kullanılan aletleri ihraç ediyoruz-
    
     Balkanlıoğlu, Afyonkarahisarda doğal taş fuarı düzenlenmesini görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti:
     Afyonkarahisar, bu kadar mermerci memleketiyse doğal taş fuarı Afyonkarahisarda neden olmasın- Eğer bütün mermercilerimiz gönül birliği yaparsa birbirlerini desteklerse sadece mermer değil mermere dayalı sanayimiz de var. Mermer makinelerini yapan bugün İtalya ve Almanya ile yarışan mermer makineleri fabrikalarımız var. Dünyanın bir çok ülkesine mermer fabrikalarında kullanılan aletleri ihraç ediyorlar. Afyonkarahisar bu seviyeye gelmiş bir il. Mermer fabrikaları, mermer ocaklarında kullanılan iş makineleri ve mermerin kendisi tanıtıldığında güzel bir fuar olabilir. Bir ilde fuar düzenlenmesi için oraya gelen insanların hoşça vakit geçirebileceği kalacağı mekanlar da önemli. Artık Afyonkarahisar buna da sahip. İçinde bulunduğumuz otel gibi 8 otelimiz var, 2 tanesi de yapılıyor. Bunun dışında belediyemizin çabasıyla Akarçay ıslah edildi. Zaman içinde eğlence mekanları da olabilir. Afyonkarahisarda ileride güzel bir fuar organize edebilir. Mermercilerin kazanması, mermerin dünyaya tanıtılması bizlerin kazanması anlamına geliyor. Ülkemiz, sizler zengin olursanız zengin olacak.
     Toplantıya, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, CNR Holding Fuarcılık Grubu CEOsu Ali Bulut ile mermer sektörü temsilcileri ve davetliler katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör - Ali Kemal Akan
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber 10. Uluslararası Mermer, Doğal Taş Ürünleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER