14. Uluslararası Göknar sempozyumu

14. Uluslararası Göknar sempozyumu -Sempozyuma katılan 12 ülkeden 27 bilim adamı, Boludaki ormanlarda inceleme yaptı -Viyana Bodenkültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Klumpp: Köknar ağaçları kabuk böceği ve ökse o


BOLU (A.A) - 14. Uluslararası Göknar sempozyumu kapsamında Boluya gelen 12 ülkeden 27 bilim adamı, ormanlarda inceleme yaptı.
     Orman ve Şu İşleri Bakanlığınca 12-14 Eylül tarihleri arasında Kastamonuda düzenlenecek olan sempozyuma katılmak amacıyla İskoçya, Almanya, Avusturya, İtalya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Danimarka ve Slovakyadan Türkiyeye gelen 27 bilim adamı, Aladağ Yaylasındaki ormanlarda inceleme yaptı.
     Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bolunun orman çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu söyledi.
     Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de Boluda ormancılık alanındaki teknik çalışmaların yoğun olacağını anlatan Köstereli, Bolu, dünya ormancılarının ormancılıkla ilgili tüm faaliyetlerini rahatlıkla görebilecekleri bir mekan. Vatandaşlarımız da ormanlarına sahip çıkıyor dedi.
     Viyana Bodenkültür Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Köknarlarının Silvikültürü ve Ekolojisi Grup Başkanı Prof. Dr. Raphael Klumpp ise Türk halkının Türk ormancılarının yaptıkları işlerin farkında olması gerektiğini belirterek, Orta Amerika ve Kuzey Amerika ile tüm Avrupada bulunan köknar ağacı uzmanları olarak sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak için Boluya geldik. Köknar ağaçları kabuk böceği ve ökse otu problemleriyle karşı karşıya. Avrupadaki ağaçlarda da aynı problemler yaşanıyor diye konuştu.
    
     -Köknar ağacı-
    
     Çamgiller familyasından olan iğne yapraklı köknar ağaçları, 70 metreye kadar uzayabiliyor. Köknar ağaçları, ılıman iklim bölgelerinin dağlık kesimleri ile Kuzey Afrika, Himalayalar ve Türkiyede doğal olarak yetişiyor.
     Yumuşak, beyaz ve hafif kerestesi selüloz üretiminde kullanılıyor.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 14. Uluslararası Göknar sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER