18. Ulusal Ergonomi Kongresi Gaziantepte başladı

18. Ulusal Ergonomi Kongresi Gaziantepte başladı -Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Özok: -Ergonominin temel ilkelerini sanayimizin çeşitli iş istasyonlarında uygularsak, yüzde 30a varan verimlilik sağlayabiliriz


GAZİANTEP (A.A) - 18. Ulusal Ergonomi Kongresi Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) başladı.
     Türk Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, dernek ve GAÜN Mühendislik Fakültesi Endüstri Bölümü işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen kongrenin açılışında, ergonominin sadece bilimsel, uygulamalı bir disiplin olarak değil, sosyal yanı itibariyle birçok bilimsel ara kesiti bulunan bir bilim dalı olduğunu belirtti.
     Ergonomiyle uğraşan kişilerin, mühendislik, sosyal, tıp gibi çok çeşitli disiplin alanlarından gelebileceğini ifade eden Özok, şunları kaydetti:
     Ergonominin bilimsel düşüncenin ön plana çıkmasını sağlamada da önemli görevleri vardır. Çeşitli problemlerde özellikle mühendislik alanlarında deneyimlerimize dayanarak, birtakım çözümler geliştirebiliriz. Eğer biz doğrudan doğruya ergonominin temel ilkelerini bugün sanayimizin çeşitli iş istasyonlarında uygulasak yüzde 30a varan verimlilik sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
     GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise insan sağlığı açısından ergonominin önemine değindi. İnsanı her açıdan tanımak gerektiğini ifade eden Coşkun, Üretilenin insanla uyumlu, biyolojiyle uyumlu olması gerekiyor dedi.
     GAÜN Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türkay Dereli de teknolojinin hızla değiştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     İnsan önemli olduğu için, insan ve iş bilimi olarak nitelendirebileceğimiz ergonomi biliminin ve burada yapılacak araştırmaların uygulanabilirliğinin ne kadar kritik ve değerli olduğu hepimizin malumudur. Teknoloji süratle değişiyor. Bugün, akıllı bir telefona eklenen küçücük bir ergonomik unsur, satışları patlatabiliyor ya da azaltabiliyor. Akıllı telefon kullanan birçok kişinin, yeni bir işletim sistemi çıktığında klavyesi küçük, parmaklarım büyük, kullanamıyorum diyerek yüklemek ve kullanmak istemediklerini duyuyoruz.
     GAÜN Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Kongre Sekreteri Doç. Dr. Serap Ulusam Seçkiner ise ergonominin biyoloji, anatomi, psikoloji bilimlerinden başlayarak tıp, mühendislik, çalışma ekonomisine kadar uzanan çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğini dile getirdi.
     Konuşmaların ardından uzmanlar sunum yaptı.
     Bu arada etkinlik öncesinde GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı müzik dinletisi gerçekleştirildi.
     İnsanın uygun sağlık ve çevre koşullarında çalışabilmesi için gerekli bilimsel verileri ortaya koymayı amaçlayan, insanı odak haline getirirken üretim ve hizmet sistemlerinin en yüksek şekilde çalışmasının yollarını araştıran bir bilim dalı olan ergonomi alanında çalışan araştırmacılar ile endüstrideki uygulayıcıları bir araya getirerek, bilgi ve tecrübe aktarımı sağlamak amacıyla düzenlenen kongre, 2 gün devam edecek.
    
     Muhabir: Gaziantep / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber 18. Ulusal Ergonomi Kongresi Gaziantepte başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER