28 Şubat Süreci ve Malatya konferansı

28 Şubat Süreci ve Malatya konferansı -TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Baş: -Darbeler arasında bir mantık birliği, bir hedef birliği var. Bütün detayları hesaplanarak, tasarlanarak, planlanarak yapılan bir suçt


MALATYA (A.A) - TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Darbeler arasında bir mantık birliği, bir hedef birliği var. Bütün detayları hesaplanarak, tasarlanarak, planlanarak yapılan bir suçtur darbecilik dedi.
     Malatya Belediyesince Belediye Konferans Salonunda düzenlenen 28 Şubat Süreci ve Malatya konulu konferansa katılan Nimet Baş, darbelerle mücadele etmenin kolay olmadığına işaret ederek, en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birinin her zaman millet idaresine sahip çıkacak bir bilincin oluşturulması olduğunu kaydetti.
     Darbelere zemin hazırlayanların iddia ettiği gibi 1980de bir komünizm tehdidi olmadığı gibi 28 Şubatta bir irtica tehdidinin de bulunmadığını dile getiren Baş, şöyle konuştu:
     Geldiğimiz noktaya baktığımızda gerçekten büyük aşamalar kaydettik Türkiye olarak. Ama en büyük problemlerimizden bir tanesi darbe öncesinde toplumu hazırlayan o psikolojik mücadeleye bugün halen daha zaman zaman başvurulduğunu gözlemliyoruz. O yüzden hepimizin belki de en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri de her zaman millet idaresine sahip çıkacak bir bilincin oluşturulması. 1980de gerçekten bir komünizm tehdidi ve tehlikesi olduğu algılattırıldı. O gün o tehdit de yoktu 28 Şubatta irtica tehdidi de yoktu. Sivas gibi, Madımak gibi, Taksim gibi olayların, bunların her birinin görünmeyen eller tarafından hazırlandığını ve toplumu provoke etmek amaçlı olduğunu gördük.
     Darbelerin her dönemde farklı kesimlere yönelik olarak yapılmış gözükse de hepsinin de içten dikişli olduğunu ifade eden Baş, bir önceki darbenin bir sonraki darbeyi birbirine bağladığını kaydetti.
     Geriye doğru bakıldığında darbelerin bir tarihi sürekliliğinin olduğunu belirten Baş, bunun 27 Mayıstan, 12 Eylüle, 28 Şubata uzanan ince bir yol olduğunu söyledi.
     Darbeler arasında bir mantık birliği, bir hedef birliği olduğuna işaret eden Baş, şöyle devam etti:
     Bütün detayları hesaplanarak, tasarlanarak, planlanarak yapılan bir suçtur darbecilik. 12 Nisan 1978 yılında Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğluna (Hamido) posta yoluyla bir bomba gönderildi. Bomba Ankaradan gönderildi. Fendoğlu, 2 torunu ve geliniyle ilk büyük faili meçhul cinayete kurban gitti. Bu olay faili meçhul cinayetlerin ilkiydi. Neden- Çünkü Türkiye 12 Eylül darbesine hazırlanıyordu. Malatya Belediye Başkanı aslında bir büyük ittifakı temsil ediyordu. O bomba paketi kendisine Ankaradan gönderilmişti. Paketin üzerinde de bir isim vardı. Kasım Önaldı o isim. Kasım Önal, 1960 darbesinde Yassıadada Hamido ile aynı koğuşta yatmış bir isimdi. Herhangi bir isim yazılmıyor bomba paketine Yassıadadaki koğuş arkadaşının ismi yazılıyor. Sadece bir siyasi cinayet işlenmiyor. Bir tarih inşa ediliyor burada. Bu cinayetten bir gün sonra askeri darbe oluyor ve Türkiye hızla bir kaosa sürükleniyor.
     Malatyanın her darbe dönemi öncesinde bir pilot kent seçilerek adeta bir laboratuvar olarak kullanıldığını dile getiren Baş, 28 Şubata gidilirken de kentin provokasyona açık hale getirilerek terörize edildiğini belirtti.
     Baş, 28 Şubat sürecine gidilirken Malatyada yaşananları şöyle anlattı:
     Bir başka darbeye hazırlanılıyor 28 Şubata ve düğmeye basılıyor. Malatya pilot bir il, bir laboratuvar adeta. Üniversite durup dururken kaynamaya başlıyor. Devletin başındaki zat diyor ki o günlerde merak etmeyin siz bu işi bana bırakın emekli bir paşayı, Ömer Şarlakı Malatyaya rektör olarak gönderiyor. Plan böyle başlıyor. Böylece üniversite üzerinden şehir dışarıdan bir müdahaleyle provokasyona hazır hale getiriliyor. Darbeleri araştırma komisyonunda çalışırken bir olay öğrendik. Bir cuma günü Malatyada bir eylem olacak diye kente 200 gazeteci getiriliyor. O 200 gazeteci buraya emir komutayla geliyor. Halk bir eylem olacağını bilmiyor. Bir eylem planı içinde de değil.
     Baş, konuşmasının ardından salonda bulunan vatandaşların sorularını yanıtladı.
     Konferansa, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcıvekili Şehmus Şat, Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci ile çok sayıda vatandaş katıldı.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 28 Şubat Süreci ve Malatya konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER