4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği yapılacak

4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği yapılacak -Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü, yeni sezonu Akhisardaki şenlikte açacak


İZMİR (A.A) - Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü, 2012-2013 sezonunu Manisanın Akhisar ilçesindeki şenlikte açacak.
     Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile en fazla zeytin ağacına sahip ilçe konumunda olan Akhisarın 12-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliğine ev sahipliği yapacağı belirtildi.
     Şenlik kapsamında, Ballıcada sezonun ilk zeytin hasadı yapılacak, bu ürünün zeytin işleme ve zeytinyağı fabrikasında geçtiği işlemler gözlemlenecek.
    
     -Rekolte beklentisi-
    
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Türkiyenin yeni sezonda 455 bin ton sofralık zeytin, 201 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini belirtti.
     Akhisarın sofralık zeytin üretiminde Türkiyede ilk sırada bulunduğunu ifade eden Demirci, şunları dile getirdi:
     Türkiyenin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 25lik bölümü Akhisar ve çevresinde yetiştiriliyor. Akhisarda 85 bin ton sofralık zeytin, 5 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Yakın zamana kadar Türkiyede tütün üretim merkezi olarak bilinen Akhisar, günümüzde Türkiyenin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline geldi. Bu değişimi Türkiye kamuoyuna göstermek istiyoruz. Tütünün üretim kısmı Akhisarda iken satış ve pazarlama kısmı ise İzmirde gerçekleştiriliyordu. Dolayısıyla Akhisara tütünden çok fazla bir katma değer kalmıyordu. Zeytinde ise durum farklı. Akhisarda kurulu irili ufaklı 300 civarında zeytin işleme tesisi, 35 tane zeytinyağı fabrikası var.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber 4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği yapılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER