4. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu

4. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu -Pittsburgh Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soran: Meme kanserine yakalanan her yüz kadından 10unda genetik sebepler vardır -Erkekler arasında meme kanseri oranı yüzde bir seviye


BURSA (A.A) - ABDdeki Pittsburgh Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Soran, Meme kanserine yakalanan her yüz kadından 10unda genetik sebepler vardır dedi.
     Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı ve Pittsburgh Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 4. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu Kervansaray Termal Otelde başladı.
     Sempozyumun açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Soran, meme kanserinin dünyada kadın ölüm nedenleri arasında ön sıralarda geldiğini söyledi.
     Soran, özellikle alkol alan kadınların bu alışkanlıklarını hafta da iki bardaktan aza düşürmesinin meme kanserine yakalanma riski bakımından faydalı olacağını belirterek, Ayrıca doğum sonrası en az bir yıl emzirmek koruyucu oluyor diye konuştu.
     Türkiyenin batısındaki kanser oranlarının ABDdekine yakın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Soran,ABDde her kadının ortalama olarak 85 yaşına kadar yaşadığı düşünülürse 8 kadından birinin meme kanserine yakalanacağı düşünülmektedir. Türkiyede istatistikler yeni olmasına karşın, her yüz bin kadından 37sinin meme kanseri olacağı düşünülmektedir. Bu oran gittikçe artmaktadır ifadesini kullandı.
     Soran, Ankaranın doğusunda ABDye oranla meme kanseri vakalarında önemli artışların gözlemlendiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Çünkü kanser vakaları doğu da daha ileri devrede teşhis ediliyor. Meme kanserine yakalanan her 100 kadından 10unda genetik sebepler vardır. Eğer 40 yaşın altında bir meme kanseri yakınınız varsa gen testi yaptırmanız gerekir. Maalesef Türkiyede gen testi nadir yapılabilmektedir. Ülkemizde 40 yaş altı çok sayıda vaka vardır. En önemli şey kadınların taranmasıdır. ABde tarama 50 yaşında başlamakta 69 yaşında sonlanmaktadır. ABDde ise tarama faaliyetleri 40 yaşında başlıyor ve üst sınırı yoktur.
    
     -Erkekler de dikkat etmeli-
    
     Prof. Dr. Atilla Soran, meme kanserinin genellikle kadın hastalığı olarak bilinmesine karşın ailesinde meme kanseri hastalığına yakalanan erkeklerin de dikkatli olması gerektiğini kaydederek, Erkekler arasında meme kanseri oranı yüzde bir seviyesindedir. Ancak yine de ailesinde meme kanseri hastası olan erkekler de mutlaka taranmalıdır dedi.
    
     Muhabir: Metin Aktaş / Umut Özgan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 4. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER