Anadolu Ajansı ve TRT ile temas

Anadolu Ajansı ve TRT ile temas halindeyiz -TDK Başkanı Prof. Dr. Kaçalin: -Anadolu Ajansı ve TRT ile işbirliği içerisindeyiz -Kalite ve öncelikle devlet kurumu olduğu için bizimle münasebet kurma noktasında bu kurumlarımızl


SAKARYA (A.A) - Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Anadolu Ajansı (AA) ve TRT ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, Kalite ve öncelikle devlet kurumu olduğu için bizimle münasebet kurma noktasında bu kurumlarımızla birinci elden temas halindeyiz dedi.
     Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) davetlisi olarak Hendek ilçesinde düzenlenen Dilimizin Coğrafyası konferansına katılan Kaçalin, AA muhabirine TDKnın faaliyetleri ve Anadolu Ajansı ile yürüttükleri işbirliğini anlattı.
     Kaçalin, Çin Milletler Üniversitesiyle Yazmalar Konferansı düzenleyeceklerini belirterek, Orhun Abidelerinin yazılı taşlarının çözülüşünün 120. yılı dolayısıyla Ankara ve Tuva Muhtar Cumhuriyetinde bir etkinlik yapacağız diye konuştu.
    
     -AA ve TRT ile işbirliği-
    
     Anadolu Ajansı ve TRT ile işbirliği içerisindeyiz diyen Prof. Dr. Kaçalin, ileriye dönük basın kuruluşları ve RTÜK ile de çeşitli münasebetlerinin olacağını vurguladı.
     Kaçalin, şöyle devam etti:
     Meclisten veya dışarıdan, meclis dışından, devlet kurumlarımızdan, bazı sorular geliyor, onlara cevap veriyoruz. Daha önceden tarihi tespit edilmiş, münasebetleri kurulmuş, işaret dili gibi bazı vazifelerimiz var.
     Anadolu Ajansı, imla birliği ve yabancı kelimelerin Türkçede telaffuzunda güvenilir son söz olarak bize danışmıştı. Hafız Esad, Eset, Es-ad gibi herkes duyduğunu yazıyor ve hangi ajans üzerinden öğrendiyse onu yazıyordu. Böyle bir birlikteliğimiz oldu. AA ile belki basına yansımıyor ama iç iş münasebeti olarak birlikteliğimiz elbette ki var.
     Herkes kendi çizgisinde kendi işini biliyor. Kalite ve öncelikle devlet kurumu olduğu için bizimle münasebet kurma noktasında bu kurumlarımızla birinci elden temas halindeyiz.
    
     -Fuzuliyi, Yunus Emreyi okuyamazsak burada duramayız-
    
     Yabancı dil dersi dışındaki derslerin de yabancı dilde işlenmesinin kendisi açısından yanlış olduğunu savunan Kaçalin, esas olanın yabancı dili yabancı dil dersinde, dışındakilerini ise Türkçe üzerinden yapmanın doğru olacağını, diğer ülkelerin de kendi ana dillleriyle eğitim yaptığını vurguladı.
     Türk insanı atalarının diliyle teması kestiği an, Türk insanı atalarının emanet ettiği topraklardan sürülecektir diyen Kaçalin, sözlerini şöyle tamamladı:
     Şeyh Galipi, Ali Şir Nevaiyi, Fuzuliyi, Yunus Emreyi, Ahi Çelebiyi, Hayali Çelebiyi ve Taşlıcalı Yahyayı okuyamazsak burada duramayız. Bunları öcü diye, eski diye, atılması gereken diye algılamamak lazım. Bunlar bir-iki aylık eğitimle anlayacağımız metinlerdir.
     Bunlardan kopmamamız lazım, kültürümüzden koptuğumuz zaman söyleyecek söz de kalmaz.
    
     Muhabir: Enes Duran
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Anadolu Ajansı ve TRT ile temas Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER