Anadolu Aslanının keyfi yerinde

Anadolu Aslanının keyfi yerinde -Sivasta sıcaklıkların zaman zaman eksi 20 dereceye kadar düştüğü, kar kalınlığının yer yer 50 santimetreyi bulduğu bin 600 rakımlı zirvede bulunan üretim tesislerinde doğal ortamda yetiştirilen v


SİVAS (A.A) - Önder Felek / Serhat Zafer - Soğuğa karşı dayanıklılığıyla bilinen Kangal köpekleri, Sivasta kış şartlarının en sert şekilde yaşandığı ve kar kalınlığının yer yer 50 santimetreyi bulduğu Meraküm Tepesindeki üretim tesislerinde, doğal ortamda karın keyfini çıkarıyor.
     Sivasta yaklaşık bin 600 metre yükseklikteki Merakümde kurulan Sivas Valiliği İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezinde 20si yavru olmak üzere yaklaşık 130 Kangal köpeği bulunuyor.
     Kangal köpekleri, sıcaklıkların zaman zaman eksi 20 dereceye kadar düştüğü, kar kalınlığının ise yer yer 50 santimetreye ulaştığı zirvedeki zorlu iklim şartlarında adeta soğuk havaya meydan okuyor. Kangallar, yılın büyük bölümünde karla kaplı tepede karın keyfini çıkarıyor.
     Üretim merkezinin sorumlusu Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en ünlü Kangallarını, karın, kışın, soğuğun, ayazın ve yağmurun bol olduğu, hava sıcaklığının zaman zaman -20 dereceye kadar düştüğü Merakümde yetiştirdiklerini belirtti.
     Karasal iklimde standartları yüksek Kangalları yaşatmak için 10 yıldır mücadele verdiklerini ifade eden Yıldız, Kangalın Sivasın marka değeri olduğunu söyledi. Yıldız, sert iklim hayvanı olan Kangalın zoru sevdiğini, kural tanımadığını bu nedenle Anadolu Aslanı dendiğini dile getirdi.
    
     -Kangal soğuğu sever-
    
     Kangalın çok güçlü olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
     Kangal, eksi 40lara 45lere dayanacak şekilde yaratılmıştır. Tüyünden tutun, gözüne, göz florasına, yapısına, alnına, alın çıkıntısına, ağız bölgelerine, diş bölgesine yansımıştır yaratılışı. Dolayısıyla soğuktan etkilenmez, iyi beslenirse, gıdasını yeterince alırsa onu kulübe içinde barındıramazsınız. Bakarsınız ki kar yığınının, buz kesilmiş zeminin üzerine kıvrılıp keyfini yapar. Soğuk havada hastalıklarından arınır. Bakteriler, virüsler soğukta kırılır.
     Yıldız, Kangalın gelişiminde önemli rol oynadığı bilinen soğuk hava ve karın aynı zamanda hayvana ayrı bir güzellik kattığını da söyledi.
     Ticari kaygıyla sokak köpeklerinin Kangal olarak tanıtılmasının yanlış olduğunu belirten Yıldız, bunların Kangalın geleceği için tehdit oluşturduğunu savundu.
     Hüseyin Yıldız, Kangalın eski neslinin bugüne taşınması için herkese görev düştüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Anadolu Aslanının keyfi yerinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER