Anjiyodan korkmayın

Anjiyodan korkmayın -TÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aksoy: -Anjiyo bize erken tanı sağlayan, kalp krizi geçirildiği zaman da hem tanı koyup hem de bunun üzerinden tedavi yapabildiğimiz oldukça değ


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yüksel Aksoy, Anjiyo bize erken tanıyı sağlayan, kalp krizi geçirildiği zaman da hem tanı koyup hem de bunun üzerinden tedavi yapabildiğimiz oldukça değerli bir yöntemdir dedi.
     Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp krizinin önlenmesi için dünyada birçok tedavi yönteminin geliştirildiğini söyledi.
     Kalbin dinamik bir organ olduğu için tanısının da diğer hastalıklara benzemediğini ifade eden Aksoy, kalp hastalıklarının kasılma sistemi, kalbi besleyen damarlar ve kalbin ileti sisteminde meydana geldiğini aktardı.
     Aksoy, şu bilgileri verdi:
     Kasılma sistemi hastalıkları, genellikle kalbi besleyen damarlardaki sorundan ortaya çıkıyor ve kalp kriziyle sonuçlanıyor. Kalp kasılması hastalıklarında genellikle anjiyo grafi uygulanıyor. Kalp krizinde zaman altın değerinde. Anjiyo bize erken tanıyı sağlayan, kalp krizi geçirildiği zaman da hem tanı koyup hem de bunun üzerinden tedavi yapabildiğimiz oldukça değerli bir yöntem. Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.
     Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç.Dr. Aksoy, şöyle devam etti:
     Kalp hastasına uygulanacak tedavi yöntemine sadece bir hekim karar vermiyor. Cerrahi tedavide özellikle kalp-damar doktorlarına danışarak hareket ediyoruz. Kalp birinci dereceden yaşamsal bir organ olduğu için direk karar verilmiyor. Tanılara ve hekimlerin yorumuna göre harekete geçiliyor.
    
     -Parmak değil, avuç içiyle gösteriliyorsa kalp ağrısıdır-
    
     Anjiyonun, kalp damarlarından kaynaklanan göğüs ağrısı olan her yaşta kişiye uygulanabildiğini ifade eden Yüksel Aksoy, şunları kaydetti:
     Bu ağrılar özellikle baskı-sıkıştırıcı tarzda göğüs ağrısı, göğsün sol tarafından başlayıp sol koldan omuza yayılan, hastanın parmağıyla değil avuç içiyle gösterdiği bölgesel ağrılardır. Hasta kalp ağrısının sınırlarını belirleyemez. Nerede olduğunu gösteremez. Nokta şeklinde parmakla gösterilebilen ağrılar kalp dışı ağrılardır. Avuç içiyle gösteriliyorsa kalp ağrısıdır. Bize kalp ağrısıyla gelen hastaların yüzde doksanı sol tarafından ağrı şikayetiyle gelir çok nadir de olsa ağrılar bazen sağ tarafta oluşabilir.
     Doç. Dr. Aksoy, her bireyin belirtileri beklemeden, yılda bir kez kontrolden geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Anjiyodan korkmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER