Avrupadaki işsizlik, kaçakları da düşündürüyor

Avrupadaki işsizlik, kaçakları da düşündürüyor -NKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hekimler: -ABde yaşanan avro krizi ile birlikte işsizliğin hat safhalara ulaşması, ülkelerdeki krizlerin ciddi anlamda kendini göstermesi, kaçakların


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - İyi bir yaşam hayaliyle ülkelerini terk ederek, Avrupaya giden kaçakların sayısının küresel ekonomik kriz nedeniyle azaldığı bildirildi.
     Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliğine üye ülkelere sınır olduğu için Türkiyenin her zaman kaçaklar için bir geçiş noktası olduğunu ifade etti.
     Avrupada da son yıllarda artan işsizlik oranlarının kaçak sayısının azalmasında rol oynadığını anlatan Hekimler, ABde son yaşanan avro krizi ile birlikte işsizliğin hat safhalara ulaşması, ülkelerdeki krizlerin ciddi anlamda kendini göstermesi, kaçakların Avrupayı talep etmemesinde önemli bir etken. Aynı zamanda Asya ülkelerinde yükselen pazarlar olması, istihdam yaratma kabiliyetlerinin giderek yükselmesinin, kaçakların Türkiyeden yurt dışına gitme talebini düşürdüğünü tahmin ediyorum diye konuştu.
    
     -Türkiyede 1 milyon kaçak çalıştırılıyor-
    
     Alpay Hekimler, kaçakların Türkiyeye kolay girdiğini ve çalıştığını belirterek, ülkede kaçakların yasaya uygun şekilde istihdam edilmelerinin mümkün olduğunu vurguladı.
     Prof. Dr. Hekimler, şöyle devam etti:
     İzin alanların bazıları yurt dışına çıkmıyor ve Türkiyede kalıyor. Kaçak olduklarından bunların kesin rakamlarının bilinmesi mümkün değil. Ancak Türkiyede halen yaklaşık 1 milyon kaçak yabancının çalıştığı tahmin ediliyor. Yasa dışı işçi çalıştıran işverenlerin sayısı arttığı, denetimler azaldığı ölçüde, kaçaklar artacak.
    
     -AB, cazibesini kaybetmeyecek-
    
     Avrupanın sadece ekonomik bir güç olmadığını aynı zamanda siyasi bir gücünün de bulunduğunu vurgulayan Hekimler, kaçakların Avrupadan vazgeçmeyeceğini öngördüklerini kaydetti.
     İnsanların her zaman refah seviyesi yüksek yerlerde yaşama arzusunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hekimler, şöyle konuştu:
     Avrupa cazibesini kaybetmeyecek. Avrupa sadece ekonomik bir güç değil, aynı zamanda siyasi ve kültürel bir güç. Her yapılanmada olduğu gibi orada da inişli çıkışlı zamanlar olabilir. Kişiler her zaman mutlu oldukları, refah seviyesi daha yüksek olan yerleri tercih eder. AB, krizle baş etmeye çalışıyor. İşsizlik sorunu olduğunu biliyoruz. İspanya, İtalya ve Yunanistanın durumu ortada. Bu ülkeler mutlak anlamda göç talebini kısıyor. Ülkelere ayrı ayrı bakmalıyız. Diğer ülkelerin ekonomi ve siyasi istikrarı güçlü olabilir ve her zaman çekici hale gelebilir.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Avrupadaki işsizlik, kaçakları da düşündürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER