Balyoz Planı davası kararı

Balyoz Planı davası kararı -TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: -Bu zamana kadar darbe teşebbüslerinin ve darbecilerin yargılanamadığı konusunda bir kanaat vardı ancak bu dava bu kanaati ve kabulü ortadan kal


SAKARYA (A.A) - Çağrı Turgut - Mehmet Özcan - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Balyoz Planı davası kararına ilişkin, Bu zamana kadar darbe teşebbüslerinin ve darbecilerin yargılanamadığı konusunda bir kanaat vardı ancak bu dava bu kanaati ve kabulü ortadan kaldırdı dedi.
     Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede darbecilerin ve darbeye teşebbüs edenlerin yargılanabildiğini belirterek, Balyoz Planı davası kararlarının bu yönüyle Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
     Dava kararlarının Türkiyenin siyasi hayatı için mihenk taşı olduğunu anlatan Üstün, insanların mahkum olmasından dolayı sevinecek durumda olmadıklarını ifade ederek, ceza alan sanıklara ve ailelerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.
     Siyasi hayatımız açısından çok önemli bir yargılamaydı diyen Üstün, Çünkü bu zamana kadar darbe teşebbüslerinin ve darbecilerin yargılanamadığı konusunda bir kanaat vardı. Bu, kesin bir kanaat durumuna gelmişti ancak bu dava bu kanaati ve kabulü ortadan kaldırdı şeklinde konuştu.
     Türkiyenin geçmiş yıllarda darbelerden dolayı çok acı günler geçirdiğini, artık insanların darbelere karşı hakkını arayabileceğine dikkati çeken Üstün, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin aldığı kararlarla darbe teşebbüslerinin yargılanabileceğini gösterdiğini vurguladı.
     Mahkemenin çok sayıda sanık ve olayın bulunduğu yargılamayı kısa sürede sonlandırmasının önemli olduğunu anlatan Üstün, davanın henüz sonuçlanmadığını, sanıkların Yargıtay veya Anayasa Mahkemesine başvurarak hak iddia edeceklerini, bu nedenle yargılamanın devam ettiğini kaydetti.
    
     -Suçun karşılığı budur-
    
     Sanıkların Türk demokrasisine ve insan haklarına karşı eylem teşebbüsünde bulundukları iddiasıyla yargılandığını anımsatan Üstün, mahkemenin belirtilen eylem doğrultusunda ceza verdiğini söyledi.
     Dava sürecinin Türkiye için örnek teşkil ettiğini kaydeden Üstün, Çünkü iddialara baktığımızda Türk demokrasisini ve insan haklarını tehdit eden bir boyutu vardı. Bunların incelenmesi ve yargılanıyor olması, Türkiye açısından çok önemli bir gelişme diye konuştu.
     Üstün, 2010 yılındaki referandumla 1980 Darbesinin yargılanmasının önünün açıldığını, Türk demokrasisi açısından önemli gelişmelerin yaşandığını ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Türkiyede darbeler soruşturulamaz ve darbeciler yargılanamaz havası vardı. Bu hava ortadan kaldırıldı. Yargılamanın içeriğine giremeyiz ancak iddia edilen eylem gerçekleşmişse aşağı yukarı verilen ceza da budur. Bu noktada daha fazla olacağını söylemek doğru değildir. Suçun karşılığı da budur. Suç ve cezanın daima bir karşılığı vardır hukukta.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balyoz Planı davası kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER