Başkanlık Sistemi Konferansları

Başkanlık Sistemi Konferansları -KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakyemez: -Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine baktığımızda halkın oyuyla göreve gelenler, ilk kez kendi inisiyatifiyle bir anayasa yapım süreci içindeler


SAMSUN (A.A) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine baktığımızda halkın oyuyla göreve gelenler, ilk kez kendi inisiyatifiyle bir anayasa yapım süreci içindeler dedi.
     Hakyemez, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 17 ilde eş zamanlı düzenlenen Başkanlık Sistemi Konferansları kapsamında Canik Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, hükümet sistemi dendiğinde mutlaka parlamenter rejim olması gerekiyormuş gibi bir algının bulunduğunu belirtti.
     Parlamenter rejim dışında kalan rejimlerin bize uygun olmadığı yönünde değerlendirmelere tabi tutulduğunu ifade eden Hakyemez, şunları söyledi:
     Yasama, yürütme ve yargı her devlette karşımıza çıkar. Günümüzün devletlerinde yargı bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Dolayısıyla hükümet sistemi nasıl olursa olsun yargının işleyişinden ödün verme söz konusu değil. Günümüzde kuvvetler ayrılığının olduğu üç hükümet sistemi var. Parlamenter rejim, başkanlık rejimi ve yarı başkanlık rejimi. Bunların hiç birisi bizim ülkemizde doğmuş değildir. Parlamenter rejim İngilterede doğmuştur ve pek çok ülke bunu taklit etmiştir. Bu devletler içinde Türkiye Cumhuriyeti de vardır. Başkanlık rejimi Amerika Birleşik Devletlerinde doğmuştur. Bir de bu ikisinin karışımı olan bir sistem var. O da kısmen parlamenter, kısmen de başkanlık sisteminin özelliğini alan yarı başkanlık sisteminin tipik örneği Fransadır.
     Türkiyenin son 10 yılda çok ciddi bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu vurgulayan Hakyemez, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine baktığımızda halkın oyuyla göreve gelenler, ilk kez kendi inisiyatifiyle birlikte bir anayasa yapım süreci içindeler. Bu süreçte vesayet aktörlerinin ciddi bir engelleme çabası ve gücü mevcut değildir. Halkın yoğun talebiyle anayasa yapım süreci dillendirilmiştir. Bu aşamada gündeme gelen önemli bir konu da Türkiyenin hükümet sistemidir diye konuştu.
     Toplantıya AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş ve çok sayıda partili katıldı.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Başkanlık Sistemi Konferansları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER