Bursa siyah incirinin ihracat yolculuğu başladı

Bursa siyah incirinin ihracat yolculuğu başladı -Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa Siyah İncirinin ihracatına başlandı -UYMSİB Yönetim Kuru


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Uzun raf ömrü, iri ve albenili dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa Siyah İncirinin ihracatına başlandı.
     Meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan Ethepon maddesinin kullanımının engellenmesinde kaydedilen başarı sayesinde, ürünün son derece kaliteli olduğu bildirildi.
     Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa siyah incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu hatırlattı.
     Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile kurulan Taze Bursa Siyah İnciri Kesim Heyetinin yaptığı bahçe incelemeleri sonucunda yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine Bursada 16 Ağustos itibarıyla başlandığını anımsatarak, 17 Ağustosta da ihracat startının verildiğini bildirdi.
     Hasat başlangıcının hemen ardından hafta sonu ve bayram tatilinin başlamasının ihracatçılar için sıkıntı yarattığını ifade eden Çalı, özellikle gıda güvenliği gibi konular başta olmak üzere, resmi kurumlarla olan işlemlerin aksayacağını belirtti.
     Çalı, bu yüzden ihracatın resmi olarak başlamakla birlikte bayram sonuna kadar pratikte az olacağını, asıl yoğunluğun bayram sonrasında yaşanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Kalite gayet iyi, güzel. Hasat dönemi 2-3 aylık süreyi kapsadığı için şimdiden bütün sezon için kesin bir şey söylemek zor. Ancak hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde, iyi bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyorum. Türkiyenin 2011 Bursa siyah inciri ihracatı 13 bin ton civarında. Bunun yüzde 95i Bursaya ait. Bu yıl ise ihracatın 14 bin ton dolayında olacağını tahmin ediyoruz. Kalan yüzde 5lik ihracatı ise Aydın ve Mersin sağlıyor.
    
     -Ethepon kullanımı ile mücadele-
    
     Çalı, 2010 yılını Siyah İncir Yılı ilan ettiklerini hatırlatarak, meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan, ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan Ethepon maddesinin kullanımının engellenmesinde büyük başarı elde edildiğini, bunun olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini söyledi.
     Bursa Valiliğinin de desteğiyle üretici ve ihracatçıların bilgilendirilmesi, birlikte hareket edilmesi ve ihracatın artırılması için çok önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Çalı, bu yıl da 25 Temmuzda Bursa siyah incirini koruyalım başlıklı sektör toplantısı yaptıklarını, konunun taraflarını bir araya getirdiklerini belirtti.
     Çalı, Bursa Valiliğinin de 1 Ağustos itibarıyla Bursa siyah incirinin korunması için bir genelge yayımladığını, bütün bu önlemlerin ihracat potansiyeli yüksek olan bu ürünün kalitesini daha da artıracağını sözlerine ekledi.
     Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilen Bursa siyah inciri, Marks&Spencer, Tesco, Sainsbury, Carrefour ve Migros gibi çok sayıda global market zincirlerinin raflarında kendisine yer buluyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş / Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bursa siyah incirinin ihracat yolculuğu başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER