Bursa Siyah İncirini Koruyalım toplantısı

Bursa Siyah İncirini Koruyalım toplantısı -UYMSİB Başkanı Çalı: Özellikle ruhsatlı olmadığı halde kullanılan bir ilaç, hormon söz konusuydu. Ethephon adlı bu hormon yaygın olarak kullanılır hale gelmişti. Ethephon, kullanım


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyah incirinin korunmasına ilişkin, Özellikle ruhsatlı olmadığı halde kullanılan bir ilaç, hormon söz konusuydu. Ethephon adlı bu hormon yaygın olarak kullanılır hale gelmişti. Ethephon, kullanımını sıfır düzeyine getirdik dedi.
     Salih Çalı, Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB) düzenlenen Bursa Siyah İncirini Koruyalım konulu sektör toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Vali Şahabettin Harputa 2010 yılı faaliyetlerinde kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
     Özellikle ruhsatlı olmadığı halde kullanılan bir ilaç, hormon söz konusuydu. Ethephon adlı bu hormon yaygın olarak kullanılır hale gelmişti. Ethephon, kullanımını sıfır düzeyine getirdik diyen Çalı, Çocuğunuza yediremediğinizi başkasına yedirmeyin sloganının telifini aldıklarını, gıda güvenliği konusunda bu ifadeyi kendilerine rehber edineceklerini söyledi.
     Çalı, Bursada yaklaşık 40 köyde siyah incir yetiştirildiğini belirterek, ülke genelinde turunçgiller dışında, 2009 yılı meyve ihracatında Bursa siyah incirinin 4. sırada olduğunu hatırlattı.
     2007de 18 milyon dolar, 2008de 24 milyon dolar, 2009da 26 milyon dolar, 2010da 27 milyon dolar Bursa Siyahı İnciri ihracatının gerçekleştirildiğini kaydeden Çalı, 2011de ise 13 bin 600 ton üretim ile 30 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldığını bildirdi.
     Çalı, yaş meyve sebze ihracatında güvenilir ürün için imaj güçlendirmesi yapacaklarını belirterek, Yaş meyve sebze ihracatında, yeni pazarlar sağlanması, üreticilere yönelik bölgesel toplantılar düzenlenmesi, tarım ilacı kalıntıları konusunda düzeltici faaliyetler yapılmasını konuları üzerinde yoğunlaşacağız dedi.
     2012nin domates, biber, şeftali yılı olduğunu hatırlatan Çalı, 2013ün de kiraz yılı olabileceğini bildirdi.
     Daha sonra, Salih Çalının oturum başkanlığını yaptığı, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Koruma Uzmanı Dr. Kıymet S. Coşkuncu, ihracatçılar Kerim Taner (Alara Tarım Ürünleri) ve Özkan Kamiloğlu (Mevsim Gıda) ile üreticiler Süleyman Yavuz ve Nusret Çalışkanın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
     Toplantıya, Bursa Valisi Şahabettin Harput da katıldı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Bursa Siyah İncirini Koruyalım toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER