CBÜ Yemen Gönül Köprüsü Kampanyası

CBÜ Yemen Gönül Köprüsü Kampanyası -Yemene ziyareti sırasında 4 asırlık Türk köyüne konuk olan akademisyen bir kişi, köyde eğitim gören çocuklar için Türkiyede yardım topladı


MANİSA (A.A) - Manisa Celal Bayar Üniversitesinde (CBÜ) akademisyen bir kişi, Yemene yaptığı ziyarette konuk olduğu Türk köyü için CBÜ Yemen Gönül Köprüsü kampanyası kapsamında Türkiyede yardım topladı.
     Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu, CBÜ Muradiye Yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi girişinde düzenlenen törende, Yemendeki araştırmaları sırasında kuzeydeki Mahvit şehrine 5 kilometre mesafede bulunan bir köyün tabelasında Türk Evi anlamına gelen Beyt-el Türki yazdığını fark ettiğini anlattı.
     Türk köyüne konuk olduğunu ve köyün ileri gelenleri ile sohbet ettiğini dile getiren Çakaloğlu, köyde Arapça konuşulduğunu ve hiç Türkçe bilenin olmadığını söyledi.
     Dilini kaybeden yaklaşık 3 bin nüfuslu köyün Türk kimliğini ve benliğini asla kaybetmemiş olduğuna şahit olduğunu anlatan Çakaloğlu, konuk olduğu köy misafirhanesinin duvarlarında ise halen belli başlı Türk büyüklerinin resimlerinin asılı olduğunu ifade etti.
    
     -İzmirden gitmişler-
    
     Çakaloğlu, 1538 yıllarında Yemene İzmirden görevlendirilen 2-3 memurun yerleştiğini ve yerel halkla da evlenerek çoğaldıklarını söyledi.
     Köyde konuştuğu Türklerin İzmiri çok merak ettiklerini dile getirdiklerini aktaran Çakaloğlu, köyden 3 öğrencinin Türkiyeye getirilmesine aracılık ettiklerini, Türkçe öğrenen bu öğrencilerin üniversiteyi de Türkiyede okuyacaklarını ifade etti.
     Öğrenciler aracılığıyla köy halkı ile iletişimin güçleneceğini belirten Çakaloğlu, bilimsel açıdan tam bir kültürel laboratuvar olarak gördükleri köyde çalışmalarını yoğunlaştıracağını kaydetti.
    
     -Kampanya ilgi gördü-
    
     Manisaya geldiğinde Yemendeki Türk Köyü Beyt-el Türkideki öğrenciler için yardım kampanyası başlattıklarını bildiren Çakaloğlu, 2-3 aylık sürede yardımseverlerin büyük ilgisi ile karşılaştıklarını belirtti.
     Çakaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Köyde 30 öğretmen ve 700 öğrenci var. Biz ilk etapta Türkçe bilmedikleri için kitap yardımında bulunamıyoruz. Ağırlıklı olarak kırtasiye yardımımız olacak. Okula 5 bilgisayar ve bilgisayarlara ait malzemeler ile giyim malzemeleri de gönderiyoruz. Kızlar için de yemeni koyduk. 40 koliden fazla malzemeyi Türk Hava Yolları da ücretsiz olarak taşıyacak. Bu bir başlangıç oldu. Yemendeki köyümüzle olan irtibatımızı sağlamlaştırarak sürdüreceğiz.
     Törene katılan CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli de Uzun yıllar sonra Yemende bir Türk köyünün bulunması ve hatırlanması önemli bir hadisedir. Tarih bölümündeki arkadaşları kutluyorum. Hediyenin büyüğü küçüğü olmaz. Hediye onlarla bizim irtibatta olduğumuz, onları yalnız bırakmadığımız, onlarla beraber olduğumuz anlamına gelir dedi.
     Konuşmaların ardından toplanan yardım malzemeleri araçlara yüklenerek bölgeye gönderildi.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldırım / Efsun Yılmaz
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber CBÜ Yemen Gönül Köprüsü Kampanyası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER