Cikcilli, Çıplaklı, Emişbeleni, Çomaklı

Cikcilli, Çıplaklı, Emişbeleni, Çomaklı -13 ilde büyükşehir belediyesi kurulması hakkındaki kanun tasarısının TBMMde kabul edilmesi ile kapanması gündeme gelen bazı belde ve köyler, ilginç isimleri ile dikkat çekiyor -Yasa ile i


ANTALYA (A.A) - Bekir Bektaş - 13 ilde büyükşehir belediyesi kurulması hakkındaki kanun tasarısının TBMMde kabul edilerek Cumhurbaşkanlığına sunulması ile kapanmaları gündeme gelen bazı belde ve köyler, ilginç isimleri ile dikkat çekiyor.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yasayla birlikte bağlı bulundukları ilçelere dahil edilip belediye tüzel kişilikleri sonlandırılarak olan beldeler arasında Antalyada, Aksekinin Güçlüköy; Alanyanın Cikcilli, Çıplaklı, Emişbeleni, Okurcalar, Tosmur; Korkutelinin Çomaklı ve Yelten; Manavgatın ise Çolaklı beldeleri isimleriyle göze çarpıyor.
     Çıplaklı Belediye Başkanı Yaşar Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin ismiyle ilgili beldede en yaygın anlatılan hikayenin, zengin görünmeye çalışan fakir bir aileyle ilgili gerçeğin ortaya çıkmasına dayandırıldığını bildirdi.
     Rivayete göre bölgede 6 çocuklu fakir bir ailenin yaşadığını anlatan Ertekin, Fakir olmalarına rağmen bütün çocukları düğünlere güzel elbiseler giyerek katılıyormuş. Sonra ahali, aslında ailenin bir tek elbiseye sahip olduğunu, ancak düğünlere giderken sırayla giyinip düğünlerde tek tek göründüklerini fark etmiş. Biz zengin zannederdik, meğer bunlar çıplakmış şeklinde değerlendirme olmuş. Beldenin isminin de bu hikayeden geldiği söylenir dedi.
     Cikcilli Belediye Başkanı Kerim Ertekin ise beldenin isminin çok çilli gibi bir anlam taşıdığını kaydederek, Cikcilli isminin geçmişte bölgede yaşayan insanların genelde yüzlerinde çil olmasından dolayı verildiğinin anlatıldığını söyledi.
     Beldenin 1999 yılında belediye tüzel kişiliğine kavuştuğunu, daha önce ise köy olduğunu bildiren Ertekin, 1988 yılında muhtarlık yaparken ismi değiştirmek için girişimlerde bulundum. Ancak o dönemde köyümüzün ileri gelenleri, yaşlıları isimden memnun olduklarını söylediler ve buna karşı çıktılar. Bu yönde daha sonra girişimde bulunmadım diye konuştu.
    
     -Çakallar, Bıyıklı, Ortakonuş, Tilkiler-
    
     İlçe ya da beldelere bağlı köyler arasında dikkat çekici köy isimleri de yer alıyor.
     Aksekinin Aşağıaşıklar, Elmalının Kuzuköy, Küçüksöyle, Yalnızdam; Gündoğmuşun Ortakonuş, Pembelik; Kaşın Dirgenler, Korkutelinin Bayat, Garipçe, Köseler; Manavgatın Kısalar, Şişeler, Tilkiler; Alanyanın Çakallar, Gözüküçüklü, Kocaoğlanlı, Öteköy, Tırılar gibi ilgi çekici isimleri bulunan köylerde, isimlerin verilmesi süreciyle ilgili ilginç hikayeler de anlatılıyor.
     Bazı köy isimleri hikaye, rivayet ya da efsanelere dayandırılarak, bazıları ise zaman içinde söylenişte oluşan değişimin kalıcı hale gelmesi ve anlamının dışına çıkmasıyla ortaya çıkmış.
     Elmalının Yalnızdam köyü muhtarı Emin Aslan, köylerinin isminin köyün oluşmaya başladığı ilk yıllardan geldiği yönünde bir rivayet olduğunu söyledi.
     Rivayete göre, köy oluşmadan önce bölgede çobanlık yapan bir kişiye ait tek bir ev olduğunu, o dönemde bölgeye Tek ev var anlamında Yalnız dam denilmeye başlandığını anlatan Aslan, zamanla yeni evlerin yapılmasıyla köyün kurulduğunu ve Yalnızdam adını aldığını belirtti.
     Manavgatın Şişeler köyü muhtarı Mehmet Çetin de köye isim verilmesiyle ilgili yazılı bir belge ya da kesin bir bilgi olmadığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Hikayeye göre eskiden develerle göçerken köyün mezarlığının yakınındaki bir meşe ağacının önünde dinlenirlermiş. Bir gün burada dinlenen bir grup, o dönem su şişesi olarak kullanılan su kabaklarını meşe ağacının altında unutmuş. Bir süre sonra (Şişeler nerede-) diye birbirlerine sormuşlar. Böylelikle zamanla şişelerin unutulduğu yer olarak köyümüzün adı Şişeler olarak anılmaya başlamış.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Cikcilli, Çıplaklı, Emişbeleni, Çomaklı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER