Çorum Olaylarının yıl dönümü

Çorum Olaylarının yıl dönümü -1980 yılında yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için anma yürüyüşü düzenlendi


ÇORUM (A.A) - Çorumda 1980 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Çorum Olayları olarak anılan olaylarda hayatını kaybedenler için anma yürüyüşü düzenlendi.
     Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen program kapsamında şube önünde toplanan çok sayıda kişi, Gazi Caddesini takip ederek saat kulesi önüne kadar yürüdü.
     Burada konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı üyesi Arslan Erkan, 1980 darbesi öncesinde Çorumda çıkan olaylarda hayatını kaybeden 57 vatandaşı anmak için bir araya geldiklerini söyledi.
     Kentte yaşayan Alevi ve Sünni vatandaşların geçmişte yalan haberlerle birbirine düşman edildiğini öne süren Erkan, kardeşin nasıl kardeşe düşürüldüğünün Çorum Olaylarında gözlendiğini kaydetti.
     Çorum Olayları dosyasının yeniden açılmasını ve olayın sorumlularının cezalandırılmasını istediklerini vurgulayan Erkan, Bu acılar tekrar yaşanmasın diye buradayız. Geçmişteki acı olaylardan ders alınsın diye buralardayız. Bugün sevgi, barış ve kardeşlik için yürüyoruz. Çorumdaki Hürriyet Parkına bu olaylarda hayatını kaybedenler anısına barış ve kardeşlik anıtı yapılmasını istiyoruz. Çorum Belediyesinin bu konuda adım atmasını bekliyoruz dedi.
     Alevi Bektaşi Birliği Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özen ise Alevilerin inanışları doğrultusunda yaşamak istediklerini dile getirerek, Dedelerimizden öğrendiğimiz düsturları kendimize şiar edindik. Davamız insanlık davasıdır. Eksiklerimize rağmen gelin bir olalım, candaş olalım, yoldaş olalım diye konuştu.
     Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Çorumda yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenleri anmak için 3 yıldır buluştuklarını belirtti.
     Barış ve kardeşlik için yürüdüklerini ifade eden Geçmez, Bizler Dersimi, Maraşı, Çorumu yaşayanlarız. Halkların kardeşliği, insanlığın kardeşliği için buradayız. Aleviler hep olmuşlardır, bugün de buradadırlar. Alevilik vardır ve haktır ifadelerini kullandı.
     Yürüyüşe, çeşitli Avrupa ülkelerindeki Alevi-Bektaşi derneklerinin temsilcileri, sanatçı Pınar Aydınlar Sağ ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çorum Olaylarının yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER