Dr. Fazıl Doğan 3. Ulusal Tıp

Dr. Fazıl Doğan 3. Ulusal Tıp Günleri sempozyumu -Kütahyadaki sempozyuma katılan akademisyenler, Dr. Fazıl Doğanın, Kurtuluş Savaşı sırasında işgal kuvvetlerine karşı halkı örgütlemek için Emet ilçesinde kullandığı binayı gezdi -


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyada düzenlenen Dr. Fazıl Doğan 3. Ulusal Tıp Günleri sempozyumuna katılan akademisyenler, Dr. Fazıl Doğanın, Kurtuluş Savaşı sırasında işgal kuvvetlerine karşı halkın örgütlenmesi amacıyla Emet ilçesinde kullandığı tarihi han binasını gezdi.
     Dr. Fazıl Doğan anısına düzenlenen sempozyum, Kütahya merkeze bağlı Yoncalı Mahallesinde bir termal otelde gerçekleştirildi.
     Türkiyenin çeşitli üniversitelerinden gelerek sempozyumda bildirilerini okuyan akademisyenler, daha sonra Emete giderek, Dr. Fazıl Doğanın Kurtuluş Savaşı yıllarında kullandığı tarihi binayı inceleyip torunlarıyla görüştü.
     Tarihi han binasındaki gezi sırasında yaklaşık 50 kişiden oluşan heyete bilgi veren Emet Cevizdere Araştırma Derneği (ECDAD) Başkanı Ali Duyan, Kurtuluş Savaşı sırasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Emete gönderilen Dr. Doğanın, yaklaşık 500 atlıdan oluşan Milli Müfrezeyi kurarak, işgal kuvvetlerine karşı halkı örgütlediğini bildirdi.
     Dr. Doğanın bu binada yaklaşık iki yıl kaldığını ve yaralı askerlerle hastaları tedavi ettiğini belirten Duyan, şöyle konuştu:
     Emette, Dr. Doğan öncülüğünde kurulan Milli Müfreze, Yunan askerlerinin işgal ettiği Hükümet Konağı binasını yakarak, 50 askeri etkisiz hale getirmiştir. Müfreze, daha sonra Emete yaklaşan Yunan askerlerinin, Cevizderesi mevkisinde pusuya düşürülüp imha edilmesinde aktif görev üstlenmiştir. Emet halkı, ilçenin kurtuluşunda önemli yararlar sağlayan Dr. Doğan ve arkadaşlarını hiçbir zaman unutmamıştır. Yaklaşık 13 yıl önce Emette belediye tarafından inşa edilen bir parka, Dr. Doğanın adı verilmiştir. Dr. Doğanın çocukları da Emete gelerek, onun yaşadığı yerleri ziyaret etmiştir.
    
     -Dr. Doğanın torunlarından restorasyon talebi-
    
     Heyet, tarihi binadaki ziyaret sırasında, Dr. Doğanın İstanbulda yaşayan torunları Ömer Faruk Doğan ve Hümeyra Gücük ile sohbet etti.
     Ömer Faruk Doğan, Emet halkıyla bütünleşerek işgal kuvvetlerinin püskürtülmesinde aktif görev alan dedeleriyle gurur duyduklarını bildirdi.
     Emete gelerek, dedelerinin yaklaşık iki yıl kaldığı mekanları gezdiklerini belirten Doğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kütahya Valiliği yetkililerinden, bu tarihi han binasının restore edilip tarih ve kültür merkezi olarak hizmete alınmasını talep ediyoruz dedi.
     Akademisyenler ve Dr. Doğanın torunları, ilçede, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Emet Bor İşletmesi ile Dr. Fazıl Doğan Parkını da ziyaret etti.
    
     Muhabir: Abdülkadir Ekmekçioğlu / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Dr. Fazıl Doğan 3. Ulusal Tıp Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER