Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi açılış

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi açılış töreni -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -Türkiye, Avrupanın 4., dünyanın 6. turizm merkezi haline geldi (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiyenin Avrupanın 4., dünyanın 6. turizm merkezi haline geldiğini söyledi.
     Günay, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, işe yaramaz eşyaların konulduğu yerler gibi algılanan müzelerin günümüzde nereden gelindiğini ve nereye gidileceğini gösteren en temel bilgi merkezleri olarak bilindiğini anlattı.
     Türkiyede birçok ilde yeni müzeler yapıldığını ifade eden Günay, Edirneden Diyarbakıra, Vandan Aydına, çok sayıda yerde yeni müzeler yapıyoruz. Gaziantep Müzesi, Aydın Müzesi, bunlardan birisidir. Şu anda inşa halinde yeni müzelerimiz var. Urfa Haleplibahçe Müzesi, Van Müzesi bunlardan bazıladır. Hiç ayrım yapmadan, Anadolunun neresinde sahiplenilmesi gereken ne varsa hepsini sahiplenmeye çalışıyoruz diye konuştu.
     İnsanlığın bıraktığı emanetleri ayağa kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, Türkiyenin müzelerin değerini anlamaya ve öğrenmeye başladığını vurguladı.
     Millet bize destek verdikçe biz de Türkiyenin bütün şehirlerine katkı yapmaya, ayrımsız katkı yapmaya devam edeceğiz diyen Günay, 2002 yılında arkeolojik kazılara 2 milyon lira kaynak aktarıldığını, 2007 yılında 14 milyon, geçen yıl ise 48 milyon lira aktarıldığını hatırlattı.
    
     -Selimiye Camisi muhteşem bir eser
    
     Günay, Selimiye Camisinin sadece Türkiyeye için değil, dünya için muhteşem bir eser olduğunu dile getirerek, Selimiyenin geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alındığını anımsattı.
     Selimiye Camisi muhteşem bir eser diyen Bakan Günay, şöyle devam etti:
     Selimiyeyi dünya mirası listesine dahil etmek, kuşkusuz güzel bir adım ama çevresinde yapacak çok şeyimiz olduğunu bize işaret ediyor. Meydandan itibaren yürüme güzergahı çevresinde hem tarihsel dokuyu daha öne çıkarmak hem de bu esere bizim de yüce bir anlam verdiğimizi gösterecek olan nice iş yapmamız gerekiyor. Bugün açılışını yaptığımız müze de bunlardan bir tanesiydi.
     Edirneyi Türkiyeye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Kenti bugün olduğu noktadan çok daha yukarılarda hayal ediyorum.
    
     -İstanbula gelen turist, Edirneye de gelmeli-
    
     Bakan Günay, İstanbula gelen ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını, 1-2 yıl içinde kente gelen turist sayısının 10 milyonu geçeceğine dikkati çekti.
     Türkiye, Avrupanın 4., dünyanın 6. turizm merkezi haline geldi diyen Günay, İstanbulun Avrupanın bütün ekonomik sorunlarına, sıkıntılarına rağmen yüzde 15 seviyesinde turist artışı yakaladığını anlattı.
     İstanbulun Antalya gibi yükselen şehirlerden biri olduğuna işaret eden Günay, Hayalim şudur ki İstanbula gelen turist Edirneye de gelmeli. İstanbula gelenler 1-2 günlerini İstanbulda geçirdikten sonra Edirneye gelsinler. Bu müstesna, eski imparatorluk merkezini görsünler. Oradan öbür gün İznike, Bursaya gitsinler. Böylece İstanbulu merkez alarak yepyeni, dünya çapında bilinen bir destinasyon yaratalım şeklinde konuştu.
     Edirne Valisi Hasan Duruer ise Edirnenin tarih boyunca çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, kente bulunan tarihi eserleri korumak için çalıştıklarını söyledi.
    
     -Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi-
    
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak onarım, çevre düzenlemesi ve teşhir yapılan Türk İslam Eserleri Müzesinde 10 bin 647 eser bulunduğunu bildirdi.
     Süslü, müzedeki 15 odadan oluşan teşhir salonlarında pehlivan eşyaları, tekke eşyaları, ölçüm aletleri, silahlar, Osmanlı çini ve seramikleri, saraydan kalan mutfak eşyaları ile işleme ve levha ürünlerinin sergilendiğini kaydetti.
     Vali Duruer ile açılış kurdelesini kesen Bakan Günay, müzeyi gezdi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi açılış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER