GAP Alanında Fıstık Yetiştiriciliği semineri

GAP Alanında Fıstık Yetiştiriciliği semineri -HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çullu: -Türkiye, fıstık üretiminde dünyada üçüncüdür -ZMO Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen: -Ülke ekonomisine yıllık tarımsal katkımız 5


ŞANLIURFA (A.A) - Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiyenin fıstık üretiminde, dünyada 3üncü sırada bulunduğunu söyledi.
     Tarım Öğretiminin 167. Yılı etkinlikleri kapsamında HRÜ Osmanbey Yerleşkesinde GAP Alanında Fıstık Yetiştiriciliği semineri düzenlendi. Bölgedeki akademisyen sanayici ve üreticilerin bir araya geldiği seminerde, fıstık alanında yaşanılan sorunlar ve ihtiyaç duyulan faaliyetlere ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.
     HRÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, seminerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin ciddi toprak potansiyelinin bulunduğunu belirterek, toprak bakımından bölgedeki fakir alanları da tarıma kazandırma gayreti içerisinde olduklarını söyledi.
     Bölgede tarım alanlarının haricindeki alanlarda da fıstık yetiştiriciliğinin yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Çullu, Türkiye, fıstık üretiminde dünyada 3üncü sırada yer alıyor. Fıstık üretiminde de Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Siirt başta geliyor. Türkiyedeki fıstık üretiminin de yüzde 90ı bu illerimizden karşılanıyor. Onun için üretim yaptığımız alanları daha verimli kullanabilmenin yöntemlerini araştırıyoruz dedi.
    
     -Ekonomiye 5 milyar TL destek
    
     Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de nüfus artışına dikkati çekerek, buna paralel olarak kişi başına düşen arazi miktarının azaldığını söyledi.
     Türkiyenin tarımsal üretimine Şanlıurfanın ciddi ölçüde destek sağladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, Şanlıurfa pamuk, mercimek ve buğdayı en fazla üreten illerin başında geliyor. Ülke ekonomisine yıllık tarımsal katkımız 5 milyar TLnin üzerine çıkmıştır. Şanlıurfa tarımına hizmet eden sadece bize kayıtlı bin 75 üye var diye konuştu.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber GAP Alanında Fıstık Yetiştiriciliği semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER