Globalleşen Dünyanın İhtiyacı, Küresel Barış

Globalleşen Dünyanın İhtiyacı, Küresel Barış Adacıkları konferansı -Akademisyen yazar Prof. Dr. Kirk: Türk okulları daha iyi bir gelecek için çabalamakta. Barışın kurulması, insan ilişkilerinde şefkatin oluşturulması Gülen har


ANTALYA (A.A) - Akademisyen yazar Prof. Dr. Martha Ann Kirk, Türk okulları daha iyi bir gelecek için çabalamakta. Barışın kurulması, insan ilişkilerinde şefkatin oluşturulması Gülen hareketiyle olacaktır dedi.
     Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezince (AKDİM) düzenlenen Globalleşen Dünyanın İhtiyacı, Küresel Barış Adacıkları konulu konferans Antalya Divan Talya Otelde yapıldı.
     Moderatörlüğünü gazeteci yazar Erkam Tufan Aytavın yaptığı konferansa, akademisyen yazar Prof. Dr. Martha Ann Kirk ve gazeteci yazar Nagehan Alçı konuşmacı olarak katıldı.
     Prof. Dr. Martha Ann Kirk, yaptığı konuşmada, Fethullah Gülen ile tanışmadığını fakat faaliyetlerini yakından takip ettiğini söyledi. Gülen hareketine katılanların bulunduğu yerlerde barış adaları gibi toplulukların oluştuğunu belirten Kirk, Türkiyenin doğusunda Gülen hareketine gönüllü olan bir kişinin, terör örgütü PKKya yardım etmeyeceğini ifade etti.
     Kırk, Irakta Türk okullarını gezdiğini anlatarak, şöyle konuştu:
     Üç yaz Iraka gittim. Buradaki hizmetleri izledim. Yaklaşık 140 kişiyle görüştüm. Hastane ve okulları ziyaret ettim. Türklerin şiddetin ortasında nasıl yardımda bulunduğuna dair hikayeleri dinledim. Dünyadaki petrol kaynaklarının çoğu burada. Bu nedenle çatışmalar yaşanmakta. Herhangi bir bölgede huzur ve adaletin oluşturulması zor değil. Petrolün olduğu yerde bu zorluklar yaşanacaktır. Huzur ortamı, kaliteli bir eğitimle olacak.
     İstanbulda Süleymaniye bölgesini de gezdiğini aktaran Kirk, Gülen hareketiyle farklı dinlerin aynı grupta çalışmayı öğrendiğine dikkati çekti. Kirk, Fethullah Gülen hareketinin okullarının barış adaları gibi olduğuna işaret ederek, bu okulların her yerde kurulması gerektiğine değindi.
     Gülen hareketinin affedici, bağışlayıcı olmayı öğrettiğini vurgulayan Kirk, Türk okulları daha iyi bir gelecek için çabalamakta. Barışın kurulması, insan ilişkilerinde şefkatin oluşturulması Gülen hareketiyle olacaktır dedi.
    
     -Doğuda PKKya en büyük cevap-
    
     Gazeteci yazar Nagehan Alçı da Fethullah Gülen hareketini ve Türk okullarını Türkiyede ve dünyada yakından takip ettiğini ve bu hareketi önemsediğini söyledi.
     Türk okullarının sayısını tam olarak bilmediğini, internetten yaptığı araştırmada sadece Wikipediada bilgi bulabildiğini anlatan Alçı, dünyada 140 ülkeden fazla yerde, 11 binden fazla okul olduğunu tespit ettiğini kaydetti. Alçı, Fethullah Gülen okullarının doğuda yapılmasının PKKya en büyük cevap olacağına da işaret etti.
     Güneydoğuda okuma salonları kurulduğunu ve çocuklara ücretsiz eğitim verildiğini belirten Alçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kız öğrencilerin okuması adına önemli bir çalışma. PKKnın etkisini kaybetmesi adına önemli diye düşünüyorum. Etkinliğini kırıyor. Terör konusunda zalim devlet sisteminin, askeri vesayetin o bölgedeki vatandaşlarımızı yalnız bırakmaları, Diyarbakır Cezaevinde hayvanlara yapılmayacak muameleyi oradaki Kürtlere reva görmeleri sonucu ortaya çıkan tablonun, bugün çok çeşitli güçler tarafından sömürülmeye çalışıldığını düşünüyorum. Bu kadar provokasyona rağmen Türk ve Kürtün arasına giremiyorlar. Girmemeleri lazım.
     İslamabat, Irak ve Yemendeki Türk okullarını ziyaret ettiğini belirten Alçı, özellikle Pakistanda gördüklerini hiç unutamadığını söyledi. Pakistanlı öğrencilerin kendilerine pırıl pırıl bir Türkçe ile karşıladığını vurgulayan Alçı, öğrencilerin kendilerine Türkçe şarkı söylediğini kaydetti.
     Alçı, Pakistanın başkentinde bugün o ülkenin geleceğini belirleyecek kesimin çocukları da bu okullara gidiyorlar. Dünya standartlarında İngilizce ve Türkçe öğreniyorlar. İyi bir eğitim alıyorlar. Bu herkes için bir gurur kaynağı olmalı dedi.
     Nagehan Alçı, Gülen hareketinin Türkiyenin barışına, demokratikleşmesine büyük katkı sağladığını ve bu katkıların artması için karşılıklı diyalogların artması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci / Güç Gönel
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Globalleşen Dünyanın İhtiyacı, Küresel Barış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER