Hamile kalmak için ideal kilonuzda mısınız-

Hamile kalmak için ideal kilonuzda mısınız- -Hamilelik döneminde aşırı kilo ve aşırı zayıflığın anneye ve bebeğe zarar verebileceği bildirildi -Beslenme ve Diyet Uzmanı Handan Aytimur: -Toplumumuzda var olan iki canlısın, iki k


ELAZIĞ (A.A) - Hamilelik döneminde aşırı kilo ve aşırı zayıflığın gebeye ve bebeğe zarar verebileceği bildirildi.
     Kadınlar için özel ve zorlu bir süreç olan hamilelik, anne adaylarının en hassas olduğu bir dönem. Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde kadınların en büyük korkularından biri de kilo problemi.
     Elazığda özel bir hastanede Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Handan Aytimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamilelik döneminde bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi ile annenin sağlığı için beslenmenin önem taşıdığını söyledi.
     Anne adaylarının besin cetvellerini belirlerken protein, kalsiyum, demir, folik asit, Omega 3 ve vitaminler bakımından zengin gıdaları tercih etmeleri gerektiğini belirten Aytimur, Toplumumuzda var olan iki canlısın, iki kişilik yemelisin kanısı tamamen yanlış. Önemli olan çok yemek değil, dengeli ve yeterli belenmesidir dedi.
     Hamilelik döneminde kalsiyum ihtiyacının günlük 500 miligrama kadar çıktığını ifade eden Aytimur, şunları söyledi:
     Kalsiyum, bebeğin kemik ve diş gelişiminde önemlidir. Bunda da süt ve türevleri tercih edilmelidir. Kırmızı et, protein ve demir açısından zengin içeriklidir. Kırmızı etin yanında yeşil yapraklı sebzeler, üzüm ve üzüm pekmezi, kuru baklagiller de demir bakımından zengin besinlerdir. Vücutta demirin emilimini arttırmak için C vitamini alınmasına da dikkat edilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda folik asit bakımından zengin gıdalardır.
     Bebeğin beyin gelişimi için Omega 3 alınmasının da önemini vurgulayan Aytimur, balık tüketiminde balığın tazeliğine ve pişiriliş şekline dikkat edilmesini istedi.
     Balığın, yağda kızartılarak tüketilmesi yerine ızgara ya da fırında pişirilerek yenilmesini önerdiklerini belirten Aytimur, Balık tercih etmeyen kişilerdeyse ceviz, fındık, badem gibi yemiş türlerini, yeşil sebze olarak yaz mevsiminde semiz otu, kış mevsiminde ıspanak önerilebilir dedi.
     Hamile kalmadan önce kadının ideal kilosunu araştırması gerektiğini ifade eden Aytimur, ideal kiloya ulaştıktan sonra hamile kalınmasını önerdi. Aytimur, Hamilelik öncesi kilo dengelenmelidir. Hamilelik sürecinde ideal kilo alımı 9 ile 12 kilo arasındadır. İlk üç ay kilo alınmayabilir. Bu sorun değildir diye konuştu.
    
     Muhabir: Bestami Bodruk / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Hamile kalmak için ideal kilonuzda mısınız- Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER