İçerisinden Nehir Geçen Şehirler projesi

İçerisinden Nehir Geçen Şehirler projesi -Proje kapsamında İngiltere, Macaristan, İspanya ve Finlandiyadan Diyarbakıra gelen öğretmenler, Vali Toprakı ziyaret etti


DİYARBAKIR (A.A) - İçerisinden Nehir Geçen Şehirler projesi kapsamında İngiltere, Macaristan, İspanya ve Finlandiyadan Diyarbakıra gelen öğretmenler, Vali Mustafa Toprakı ziyaret etti.
     Yenişehir İlköğretim Okuluca yürütülen İçerisinden Nehir Geçen Şehirler adlı Comenius projesi kapsamında İngiltere, Macaristan, İspanya ve Finlandiyadan Diyarbakıra gelen 17 öğretmen Vali Toprakı ziyaret ederek, görüştü.
     Vali Toprak, Diyarbakırın Fırat ile Dicle Nehri arasında muhteşem toprakları olan ve toprağın hayat bulduğu bir yer olduğunu, insanlığın var olduğundan beri bölgede yaşam olduğuna dair Dicle Nehrinin kenarında bir takım arkeolojik kazılarda çıkan eserlerin bulunduğunu söyledi.
     Diyarbakırın Bismil ilçesindeki Körtik Tepede 12 bin yıl öncesine ilişkin insan kalıntılarının çıktığını ifade eden Toprak, şunları kaydetti:
     Kazıda çıkan insan kalıntılarını gördüm. Bütün bir vücudu alçıyla kapatmışlar, üstünü de incelemelere göre bir bezle kapatmışlar. Alçı üzerine bir örtü örtüldüğüne ilişkin buluntular ortaya çıktı. 12 bin yıl önceye ait insan iskeletinin üzerinde tekstil kalıntılarının çıkması ABD, İsviçre ve Almanyadaki ilgili araştırma enstitüleri tarafından da teyit edildi. Sular, medeniyetleri yönetiyor. Bizim bulunduğumuz bu coğrafya da bunu net olarak görmek mümkün. Çünkü bu yerleşik hayatta insanların sulara yakın yerlerde yaşamış olduklarının da bir delilidir.
     Ergani ilçesindeki Çayönü yerleşkesinin ilk hububatın ekildiği yer olduğunu ifade eden Toprak, Diyarbakırın bir taraftan kültür ve medeniyet değerlerini içinde barındırdığını, diğer taraftan da nehrin getirdiği bu verimli topraklarda tarım ve tarıma dayalı sanayinin geliştiğini bildirdi.
     Bölgede endişelenecek bir şey olmadığını kaydeden Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İnsan bilmediğinin cahilidir. Televizyonlar bir olayı alır devamlı çevirir. Noktasal olarak bir problem olabilir, ama hepsine ait bir problem değildir. Siz eğer ki buraya gelirken ekranlardan size anlatılan kısmıyla ikna olsaydınız, bugün Diyarbakırda olmayacaktınız. Gönül rahatlığı içerisinde Mardine gidip gelebilirsiniz. Diyarbakır ve Mardini görmeniz ciddi bir bilgi zenginliğidir. Problem her yerde olabilir. İngilterede de patlamalar oldu. Uçak düşürüldü. Norveçte bir kişi tarafından öğrenciler tarandı. İspanyada metro patlaması oldu. Dolayısıyla ne zaman neyin olacağı çok da belli olmuyor. En güvenli yer dahi olsa bir şey olabilir. O zaman hiçbir yere gitmeyelim mi- Endişeye gerek yok. Burada bulunduğunuz süre içerisinde güzel günler geçirmenizi, güzel bilgiler edinmenizi ve onları da öğrencilerinize anlatmanızı diliyoruz. En kötü şey ön yargılı davranmaktır. Birbirine inanmayanlar, güvenmeyenler ve bilgi eksikliği olanlar ön yargı ile hareket ederler. Onun için bilmeliyiz ve tanımalıyız.
     Proje sorumlusu Seval Yılmaz da proje hakkında bilgi vererek, amaçlarının farklı kültürleri tanımak, öğrenci ve öğretmenlerin iyi iletişimlerini sağlamak olduğunu söyledi.
     Öğretmenler de Diyarbakırda olmaktan duydukları memnuniyeti belirterek, Vali Topraka gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber İçerisinden Nehir Geçen Şehirler projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER