İnternet ve Yeni Medya Konferansı

İnternet ve Yeni Medya Konferansı -Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Atalay: En özgür ülke ne kadar özgürse biz de o kadar özgür olmak istiyoruz, gazetecimizin hakkı. Hiç kimsenin eline pranga vurulmasın, beyinlere pranga vurulmas


RİZE (A.A) - Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, En özgür ülke ne kadar özgürse biz de o kadar özgür olmak istiyoruz, gazetecimizin hakkı. Hiç kimsenin eline pranga vurulmasın, beyinlere pranga vurulmasın ama birtakım düzenlemeler yapılacaksa da onlar da yapılsın dedi.
     Atalay, Basın İlan Kurumu ile İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) işbirliğinde, Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen İnternet ve Yeni Medya konferansında yaptığı konuşmada, yazılı basının mutlaka var olması ve eskisinden daha güçlü olması gerektiğini ancak geleceğin medyası olarak kabul edilen internete ve sosyal medyaya da kayıtsız kalmamasını söyledi.
     İnternet medyasının hukuki zemine oturtulması ve tanımlanması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Atalay, şunları söyledi:
     İnternet medyasında çalışan arkadaşlarımızın birer gazeteci olarak kabul edilmesi, onların sıkıntılarının, mağduriyetlerinin giderilmesi gibi önemli çalışmalar var. Bu çalışmalara katkı sunmayan neredeyse kalmadı. Hazırladığımız kanun taslağı Bakanlar Kurulunda imzaya açılma aşamasına getirildi. Ama birtakım noksanlıklar, endişeler var ki üzerinde çalışılmaya başlandı. İnşallah kanunlaştırdığımızda internet medyasının geleceğiyle ilgili adımlar daha da artacak. Ondan sonra da tabii ki yönetmelikler üzerinde çalışacağız.
     Basın İlan Kurumunun tarafsız bir kurum olduğunu ve hiçbir şekilde günlük siyasi programa göre hareket etmediğini vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:
     Ama görüş belirtir. Görüş belirtmemizden kimse rahatsızlık duymasın, bunu sansür olarak kabul etmesin. Bir kurum kalkacak düzenleyici ve denetleyici rolünü üstlenecek, bunu yürürlüğe koyacak. Bunu uygulamak zorunda. Olmazsa başkaları yapıyor. Evren Paşa ihtilal yapsın da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanına elini mi öptürsün- Ya da bir ilde bir düzenleme yapılıyorsa jandarma alay komutanı yapmasın. Tabi ki onların da görüşü alınacak, herkesin görüşü alınabilir. Basının ayrı özellikleri var. Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin, diğer cemiyetlerin, Basın Konseyinin, uluslararası basın örgütlerinin kriterlerinin aynen ülkemizde uygulanmasından yanayız. En özgür ülke ne kadar özgürse biz de o kadar özgür olmak istiyoruz, gazetecimizin hakkı. Hiç kimsenin eline pranga vurulmasın, beyinlere pranga vurulmasın ama birtakım düzenlemeler yapılacaksa da onlar da yapılsın.
    
     -Güvenilirliği az olan medyamızın etkinliğinin çok olması düşünülemez-
    
     İMEF Genel Başkanı Nizamettin Bilici ise medya organları ile güç birliği içerisinde, gelirlerin artırılması için çalışma yürüttüklerini belirterek, İnternet medyamıza 2013 yılı başından itibaren 500 bin ile 2 milyon liralık geliri paylaştırmayı planlıyoruz. Bu şeklide bir destek oluşturmak istiyoruz. Gerekli bütçeyi oluşturacağımıza inanıyorum diye konuştu.
     Türkiyede medyaya güvenin yüzde 27 olduğunu ifade eden Bilici, Medya aracının güvenilirliği, bağımsızlığına, doğruluğuna, ön yargısız ve dengeli olmasına, duyarlılığına, şeffaflığına bağlıdır. Güvenilirliği az olan medyamızın etkinliğinin çok olması düşünülemez dedi.
     İnternetin insanlık tarihinde yazı ve matbaadan sonra en büyük buluş olduğunu dile getiren Bilici, şunları kaydetti:
     Önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmelerle yaşamımızın her alanında yer almaya devam edecektir. Bu nedenle internetin, olumsuzlukların baş kaynağı gibi gösterilerek, olumlu noktalarını arka plana itmek gerçeğe aykırı bir durum oluşturacaktır. İnternet medyasının ülkemizdeki tarihi değikliklere ciddi ve olumlu katkıları unutulmamalıdır. İnternet medyasından yararlanmak için gerekli alt yapının oluşturulması en öncelikli amaçlarımızdan birisidir.
     Konferansa, Rize Valiliğinden İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Seyfullah Hacımüftüoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif yılmaz, akademisyenler ile Rize, Samsun, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Ordu ve Ankarada çalışan 300e yakın medya mensubu katıldı.
     Konuşmaların ardından, internet hukuku, telif hakları ihlalleri, kişilik haklarına saldırı, gelişmiş ülkelerde yeni medya hukuku ve uygulamaları, internet ekonomisi, internet medyasının sosyal etkileri ve internet haberciliği konusunda sunumlar yapıldı.
     (MS-MK)
<< Önceki Haber İnternet ve Yeni Medya Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER