İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri -İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Özer: -İş kazalarının görünür ve görünmez maliyetleri var. Bunları topladığınızda Türkiyenin 2012deki kaybı 8,5 milyar liradır (Fotoğr


ZONGULDAK (A.A) - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş kazalarının görünen ve görünmeyen maliyetleri bulunduğunu belirterek, geçen yıl Türkiyede iş kazaları nedeniyle 8,5 milyar liralık kayıp oluştuğunu söyledi.
     Özer, Zonguldakta Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle bir otelin konferans salonunda düzenlenen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bilgilendirme seminerinde yaptığı konuşmada, kanunun 4-5 yıllık çalışmanın ardından yürürlüğe girdiğini, iş sağlığı ve güvenliğinin olmazsa olmazı konumuna geldiğini anlattı.
     İş sağlığı ve güvenliğinin hayat tarzı olduğuna işaret eden Özer, Çalışma hayatında tedbir alınması önem taşıyor. Önlemlerin alınması durumunda kazanın yaşanma ihtimali yüzde 2ye düşüyor. İş kazalarının yüzde 98i, meslek hastalıklarının ise yüzde 100ü önlenebilir ifadesini kullandı.
     Özer, inşaatlarda kat ve asansör boşluklarını kapatmak için 2 kalas kullanmanın hiçbir maliyeti olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Tedbir almadığınız zaman bize açacağı maliyetler o kadar çok ki... İş kazalarının görünür ve görünmez maliyetleri var. Bunları topladığınızda Türkiyenin 2012deki kaybı 8,5 milyar liradır. Türkiye, yaklaşık 5 milyar doları iş kazası ve meslek hastalığından kaybediyor. Bu, az değil. Bir zamanlar 500 milyon dolar borç alan bir ülkeydik. Bunun sadece yüzde 2sini hesaba kattığımızda, 4 milyar 990 milyonu önleyebilecek sistem kurduğumuzda, 100 binde ortalama 3 kişinin öldüğü Avrupa ülkelerinin seviyesine gelmek çok zor değildir. Biz 100 binde 8-9 kişiyi ölümlü iş kazalarında kaybediyoruz.
    
     -İş kazaları Türkiyenin itibarını olumsuz etkiliyor-
    
     Özer, dünyada en değerli şeyin hayat olduğunu vurgulayarak, iş sağlığı ve güvenliğinin yaşamı kurtarmak ve güzelleştirmek için yapılan hizmetler olduğunu anımsattı.
     Kanunun çıkarılmasıyla Türkiyede benzer anlayışı geliştirme fırsatı yakalandığını aktaran Özer, iş yerlerinin de imajını bozan iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemenin Türkiyenin itibarı açısından önemli olduğunu vurguladı.
     Ölümlü iş kazalarında ABnin altına inilmesi gerektiğini kaydeden Özer, seminer, toplantılar ve yayınlarla bunu anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.
     Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de kentte maden ocakları dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliğinin farklı bir önem arz ettiğini ifade ederek, insan hayatının hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini, iş yaşamında kazaları önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.
     Maden ocağı işletmecileri, demir-çelik sektörü yetkilileri ve çalışanlarının katıldığı seminerde çeşitli sunumlar yapıldı.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER