Kadınlar çeker yükü kimsenin bilesi yok

Kadınlar çeker yükü kimsenin bilesi yok -Kocasını kaybedince 2 çocuğuna bakabilmek için eşiyle yaptığı balıkçılığa tek başına devam eden Semiha Başak, yüzme bilmemesine rağmen, sabahın ilk ışıklarında denize açılarak rızkını ar


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Muğlada kocası hayatını kaybedince 2 çocuğuna bakabilmek için eşiyle yaptığı balıkçılığa tek başına devam eden Semiha Başak, yüzme bilmemesine rağmen sabahın ilk ışıklarında denize açılarak rızkını arıyor.
     Gökova Körfezinde güneşin doğuşu ile Ege Denizine açılan balıkçıların arasında yer alan kadınlar, aile bütçelerine destek oluyor. Bazısı eşleri ile balıkçılık yapan kadınlardan kimisi de mesleği tek başına sürdürüyor.
     Akyaka beldesinde yaşayan Semiha Başak da balıkçılığı tek başına yapan kadınlardan. Kocası hayatını kaybedince 2 çocuğuna bakabilmek için o güne kadar eşiyle yaptığı balıkçılığa tek başına devam etme kararı alan Başak, tekneyi kullanıyor, ağları denize atıp topluyor. 49 yaşındaki Semiha Başak, yüzme bilmemesine rağmen her gün sabahın erken saatlerinde denize açılıp nasibini arıyor.
     8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlanacağı bugünlerde Semiha Başak için 8 Martın diğer günlerden farkı bulunmuyor. Semiha Başak, 8 Martta da yine denize açılarak rızkını aramaya devam edecek.
     Semiha Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 32 yıldır balıkçılık yaptığını, 12 yıl önce eşini kaybetmesinin ardından bu işi tek başına sürdürdüğünü söyledi.
    
     -Yüzme bilmememe rağmen hırçın dalgalarla boğuşuyorum-
    
     Kadınlar için her işin ayrı bir zorluğu bulunduğuna dikkati çeken Başak, Kadın olarak balıkçılık yapmak, özellikle tek başına yapmak çok zor. Ama hayatımızı devam ettirebilmek için mücadele etmek zorundayız. Eşimle 22 yıl boyunca balıkçılık yaptım. Son 12 yıldır da tek başıma yapıyorum. Yeri geliyor yüzme bilmememe rağmen hırçın dalgalarla boğuşuyorum, korkuyorum ama ekmek parası için bu işi yapıyorum dedi.
     Yüzme bilmeden denizde ağ atıp kaldırmanın, kadın olarak balıkçılık yapmanın cesaret istediğini vurgulayan Başak, Ama artık alıştım. Korkuyorum, denizin orta yerinde teksin, dalgalarla boğuşuyorsun, yapabileceğin hiçbir şey yok. Allaha güveniyorum artık diye konuştu.
     İki çocuğu olduğunu, balıkçılıktan elde ettiği gelirin tam olarak yetmemesine rağmen idare etmeye çalıştıklarını dile getiren Başak, çocuklarından birisinin evli, diğerinin ise bekar olduğunu, çocuklarına bakabilmek için her gün denizde nasibini aradığını kaydetti.
     Yaptıkları işin yorucu olmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Başak, Yeri geliyor 1 kilogram balık tutamıyoruz, ama umudumuzu kaybetmiyoruz. Eskisi gibi balık avlayamasak da bu işi yapmaktan başka çarem yok. Kazandığım parayla hem aileme bakıyorum hem de teknenin bakımını yaptırıyorum diye konuştu.
     Çalışmayıp evde oturayım desem kim verir bir lokma ekmeği diyerek yüklendiği sorumluluğun ağırlığını anlatan Başak, bugüne kadar denizde başından çok sayıda olay geçtiğini, en büyük korkusunun denizde fırtınaya yakalanmak olduğunu belirtti.
     Semiha Başak, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kendisi için bir anlamının olmadığını dile getirerek, Allah tüm kadınlara güç kuvvet versin şeklinde konuştu.
     Sınırlı Sorumlu Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Cangörgün ise kooperatiflerine kayıtlı 44 üyeleri bulunduğunu, bazılarının eşleriyle birlikte balıkçılık yaptığını söyledi.
     Bölgede yaklaşık 120 balıkçı teknesi olduğuna işaret eden Cangörgün, Akyakada 10-12 kadın eşiyle birlikte çalışıyor. Fakat Semiha Başak tek başına balıkçılık yapıyor. Zaten Türkiyede tek başına çalışan kadın balıkçıların sayıları çok az. Yaptığı iş övgüye değer. Günlük rızkını çıkarmak için her gün balığa çıkıyor, oldukça cesur bir kadın dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kadınlar çeker yükü kimsenin bilesi yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER