Kömür karası yaşam

Kömür karası yaşam -Diyarbakır ve Mardinden Elazığa gelerek mangal kömürü yapımında çalışan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 40 kişilik ekip, ekmek parası kazanmak için dumanlı bir ortamda zor şartlar altında ter dö


ELAZIĞ (A.A) - Diyarbakır ve Mardinden Elazığa gelerek mangal kömürü yapımında çalışan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 40 kişilik ekip, ekmek parası kazanmak için dumanlı bir ortamda zor şartlar altında ter döküyor.
     Elazığdaki orman sahalarında gençleştirme çalışmaları kapsamında kesilmesi gereken meşe ağaçlarını ihaleyle alan ekip üyeleri, meşe odunundan mangal kömürü yaparak geçimlerini sağlıyor.
     Velipalas bölgesinde kurdukları çadırlarda aileleriyle kalan işçiler, günün ilk ışıklarıyla zorlu mesaiye başlıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren odun kesmeye başlayan işçiler, yığma işi bittikten sonra odunların üzerini ve etrafını meşe yaprağı ve toprakla kapatıyor.
     Yığını daha sonra ateşe veren işçiler, mangal kömürü yapmak için yoğun çaba sarf ediyor. Elleri kömür karasıyla kaplanan işçilere, eş ve çocukları da yardım ediyor. Anneleri yemek pişirirken elleri ve yüzleri isli çocuklar da çevrede oyun oynayarak vakit geçiriyor.
     Ekip şefi Şehmus Geçmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumaya yüz tutan ağaçları tespit edip kestiklerini, daha sonra bunları çeşitli işlemlerden geçirerek mangal kömürü yaptıklarını söyledi. Geçmez, iki yıldır Elazığda çalıştıklarını, yurdun birçok yerinde bu şekilde mangal kömürü imal ettiklerini belirtti.
     İşçilerden Ali Geçmez ise mangal kömürünün üretim aşamasını anlattı. Odun yığınının üzerine baca açtıklarını ve buradan ateş bıraktıklarını ifade eden Geçmez, ateş iç kısımda yanarken dışarıdan hatlar oluşturarak dumanın dışarı çıkmasını sağladıklarını belirterek, Duman yeşil olana kadar bekliyoruz. Duman yeşil olunca odunları yavaş yavaş çıkartıyoruz. Bir ocağın hazırlanmasından kömürlerin çıkartılmasına kadar 15-20 gün geçiyor. Sürekli olarak ateşi takip ediyoruz diye konuştu.
     Yaklaşık 3-4 ton meşe odunundan bir ton mangal kömürü elde edildiğini anlatan Geçmez, günlerce içten içe yanan yığından elde edilen mangal kömürlerini çuvallarla toptancı firmaya teslim ettiklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Bestami Bodruk / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Kömür karası yaşam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER