Kültürler Arası Diyalog Forumu

Kültürler Arası Diyalog Forumu -AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tekelioğlu: Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde şimdilik bir tıkanma var. Biz bu tıkanmayı geçici olarak görmek istiyoruz -Mardin Valisi Ayvaz:


MARDİN (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde şimdilik bir tıkanma var. Biz bu tıkanmayı geçici olarak görmek istiyoruz dedi.
     Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile AB tarafından, Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında düzenlenen ve Şanlıurfada başlayan Kültürler Arası Diyalog Forumu, Mardin Hilton Garden Inn Otelde devam ediyor.
     Toplantının açılışında konuşan AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tekelioğlu, Türkiyenin eninde sonunda AB ile bir arada olacağını, ABnin Türkiye için bir hedef olduğunu söyledi.
     Tekelioğlu, şöyle konuştu:
     Bunun iki yolu var. Ya AB bize diyecek ki biz anladık ki sizsiz olmuyor, ya da biz diyeceğiz ki AB Türkiyesiz yapamaz. Biz ABdeki standartları Türkiyenin de yakalaması gerektiğine inanıyoruz. İstiyoruz ki AB içinde olalım, bu şekilde bu standartları daha kolay elde ederiz. Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinde şimdilik bir tıkanma var. Biz bu tıkanmayı geçici olarak görmek istiyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca özellikle AByi kendi koyduğu prensiplere de sadık kalmaya davet ediyoruz. Örneğin İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İrlanda da borç krizleri, AB standartlarına yeteri kadar uymamaktan dolayı çıkıyor.
    
     -ABnin geleceğinde anahtar ülke Türkiyedir-
    
     Mardin Valisi Turhan Ayvaz ise Türkiye ile ABnin her alanda bir entegrasyona ihtiyacı olduğunu, bu entegrasyonda ABnin iki kat büyüyeceğini ve her alanda gelişeceğini ifade ederek, şöyle dedi:
     ABnin geleceğinde anahtar ülke Türkiyedir. Medeniyetler çatışması ancak Türkiyenin ABye katılımı ile medeniyetler ittifakı haline gelir. Zaten hükümetimiz bunu başlatmıştır. Öncellikle İspanya ve diğer ülkeler ile bunu sürdürecektir. Diğer bir konu güvenlik açısından da ABnin Türkiye ile entegrasyonu şarttır. Türkiye ordusu ABde en büyük orduya sahiptir. Şu anda yine her türlü yasal olmayan, silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, terörizm, uyuşturucu ticareti gibi işlerle en fazla mücadele eden ülke Türkiyedir. Ekonomik açıdan ele aldığımızda ise çoğu alanda özellikle inşaat, otomotiv, tekstil ve çelik üretimi gibi alanlarda Türkiye dünya ikincisi veya üçüncüsüdür. Dolayısıyla AB ile entegrasyonunda ABye müthiş bir ivme getirecektir.
     Konuşmalarının ardından AB ve Türkiyede Kültürler Arası Diyalog-Yerel Yönetimler konulu oturuma geçildi.
     Moderatör Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, oturumda yaptığı konuşmada, Türkiyenin Avrupadaki algısının hak etmediği bir algı olduğunu söyledi.
     Demirkıran, Türkiyeyi Avrupada daha iyi tanıtabilmiş olsaydık, Türkiye çoktan ABye üye olmuştu. Bazı liderler ve bazı ülkeler kendi şahsi çıkarları veya başka sebeplerden dolayı Türkiyeye karşı bir düşmanlık içine giriyorlar. Sade Türkiyenin değil, ABnin de Türkiyeye ihtiyacı olduğu kesindir diye konuştu.
     Demirkıran, Tuncelide askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamaya ilişkin, Türkiyenin bu terör örgütünden kurtulması için bütün ülkelerin iyi bir işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
    
     -Fransa ve Türkiye devletin laik olduğu iki nadir ülkedir-
    
     Eleştirel Müslümanlar Derneği kurucusu ve sözcüsü Sherin Khankan, kendisinin laik ve aynı zamanda Müslüman olduğunu belirterek toplumu laik olmayan bir devletin laik de olamayacağını söyledi.
     Fransa ve Türkiye devletin laik olduğu iki nadir ülkedir diyen Khankan, Laikleşme konusunda bazı düşüncelerimiz var. Mesela toplumun kendisi laik olmadan orada laiklikten bahsedemeyiz. Benim yaşadığım ülke Danimarkada toplum laik değil, o yüzden devlet de laik değil. Avrupa ve dünyada Fransa ve Türkiye devletin laik olduğu iki nadir ülkedir ifadesini kulladı.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar - Abdülhalim Çelik / Sema Kaplan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kültürler Arası Diyalog Forumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER