Kurbanlığın sağlığı, fiyatından önemli

Kurbanlığın sağlığı, fiyatından önemli -HRÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İriadam: -Vatandaşlarımızın hayvanları alırken, fiyatından ziyade sağlık durumlarını göz önüne alması gerekiyor, yurt dışından kaçak gelen hayvanl


ŞANLIURFA (A.A) - Eşber Ayaydın - Harran Üniversitesi (HRÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet İriadam, Kurban bayramı dolayısıyla vatandaşların hayvan alırken, fiyatından ziyade sağlık durumlarını göz önüne alması gerektiğini belirterek, Yurt dışından kaçak gelen hayvanların hastalık riski nedeniyle kesilmesi sakıncalı olabilir dedi.
     Prof. Dr. İriadam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede küçükbaş kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi artış görülmediğini hatta daha düşük olduğunu belirtti.
     Bölgede büyükbaş hayvanların 3 bin ile 6 bin TL, küçükbaş hayvanların ise 350 TL ile 600 TL arasında değişen fiyatlardan satıldığını aktaran İriadam, alınacak kurbanlığın sağlıklı olmasının önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Genel görünümü yorgun ve bitkin olan hayvanın hastalıklı olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Alıcılar imkanları varsa bir şekilde bunları yürütüp yem yeyip yemediklerine bakmak suretiyle en azından hayvanın genel görünüşünden bir derece de olsa anlayabilirler. Başta dişleri dökük ve kulakları kesik olan hayvanlarla, yürüyemeyen hayvanları almamaları gerekir.
    
     -Kaçak yollarla gelen hayvanlar
    
     Prof. Dr. Mehmet İriadam, Türkiyeye sınır bölgelerinden kaçak yollarla bazı hayvanların getirildiğini anımsatarak, bu hayvanların beraberinde bazı sıkıntıları da getirdiğini ifade etti.
     Söz konusu hayvanların iç piyasadaki hayvan fiyatlarını da düşürdüğüne dikkati çeken Prof. Dr. İriadam, şöyle devam etti:
     Özellikle yurt dışından gelen hastalıklı hayvanlardan diğer hayvanlara ve insanlara çeşitli hastalıklar bulaşabiliyor. Hastalıklı hayvanlar, bu nedenle yerli ırklara da zararlar vermekte. Vatandaşlarımızın bu ucuz hayvanları alırken, fiyatından ziyade sağlık durumlarını göz önüne alması gerekiyor. Yurt dışından kaçak gelen hayvanların hastalıklı olma riski nedeniyle kesilmesi sakıncalı olabilir.
     Prof. Dr. Mehmet İriadam, kulaklarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının küpesi bulunan hayvanların yerli, bulunmayanların ise kaçak yollarla Türkiyeye geldiğini belirterek, Suriye ve Iraktan ülkemize kaçak yollarla giren hayvanlarda kulak numarası bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın hayvanları alırken kulak numaralarına önemle dikkat etmeleri gerekiyor. Kulak numarası bulunmayan hayvanın muhakkak kaçak bir yolla öncelikle ülkemize geldiğini anlamaları gerekiyor diye konuştu.
    
     -Kurbanda dikkat edilmesi istenilen hususlar
    
     Prof. Dr. İriadam, vatandaşların kurban ibadetini yerine getirirken uyması gerektiği kurallara da değinerek, özellikle hayvanların kesiminde belediyenin belirlediği alanların tercih edilmesinin temizlik ve sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı.
     Kurbanlık için dişi yerine erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini, imkan yoksa da vatandaşların dişi hayvanları satın almadan önce gebelik kontrolü yaptırmasının uygun olacağını ifade eden Prof. Dr. İriadam, bunun hayvan sayısındaki olası azalmanın da önüne geçebileceğini kaydetti.
     İriadam, kurbanlıkların kesiminin uzman kişilerce yapılması gerektiğini, bunun kesim sırasında kurbanlığa işkence edilmemesi ve hoş olmayan manzaraların önüne geçilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
    
     -Yetiştiriciler de kaçak hayvanlardan şikayetçi
    
     Şanlıurfalı besiciler de kaçak yollarla ülkeye getirilerek yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında satışa sunulan kurbanlıklardan şikayetçi.
     Aylarca emek vererek yetiştirdikleri kurbanlıklarının fiyatının, Türkiyeye kaçak yollarla gelen hayvanlar nedeniyle düştüğünü dile getiren besiciler, yetkililerin söz konusu soruna yönelik önlem almasını istedi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Kurbanlığın sağlığı, fiyatından önemli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER