Marka başvurusunda Avrupanın zirvesindeyiz

Marka başvurusunda Avrupanın zirvesindeyiz -Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Asan: -Ülkemiz, marka başvurularında Avrupada birinci sırada, tasarım başvurularında ise Almanyanın ardından ikinci sırada yer almaktadır


GAZİANTEP (A.A) - Zerin Özdilek - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, Türkiyede marka başvurularına olan talebin arttığını belirterek, Ülkemiz marka başvurularında Avrupada birinci sırada, tasarım başvurularında ise Almanyanın ardından ikinci sırada yer almaktadır dedi.
     Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında Türkiyede 11 bin 597 patent ve 3 bin 778 faydalı model olmak üzere toplam 15 bin 375 patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını söyledi.
     Söz konusu başvuruların 8 bin 263ünü yerli firma ve kişiler tarafından yapıldığını belirten Asan, patent ve faydalı model başvurularında 2011 yılına göre yüzde 15 oranında artış gerçekleştirildiğini ifade etti.
     Bu yıl yerli patent ve faydalı model başvurularının toplamda 10 bin civarında olmasının beklendiğini dile getiren Asan, şunları kaydetti:
     Bu durum ülkemizde artık 5 haneli rakamlara ulaşılması açısından önemlidir. Patent başvurularının önemli bir kısmı makine ve teçhizat sektöründen (yüzde 43) yapılıyor. Makine ve teçhizat sektörünü, kimya, ilaç, elektronik ve optik gibi sektörler takip ediyor. Öte yandan 2012 yılında 111 bin 991 marka ve 41 bin 353 tasarım başvurusu yapılmıştır. Ülkemiz marka başvurularında Avrupada birinci sırada, tasarım başvurularında ise Almanyanın ardından ikinci sırada yer almaktadır.
    
     -Türkiye olarak oldukça iyi durumdayız-
    
     Asan, Avrupa Birliği sürecini fikri ve sınai mülkiyet hakları açısından değerlendirirken, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde 2008 yılında açılmış olan 7 nolu Fikri Mülkiyet Hukuku faslında Türkiyenin oldukça iyi durumda olduğunu söyledi.
     Geçen aylarda yayımlanan 2012 Yılı İlerleme Raporunda, Fikri Mülkiyet Hukuku faslıyla ilgili olarak birçok olumlu gelişmeye yer verildiğini aktaran Asan, Önümüzdeki günlerde parlamentoya sevk edilmesi beklenen sınai mülkiyet haklarına ilişkin kanun taslağının yasalaşma süreci tamamlandığında, bu fasılla ilgili olarak müzakere sürecinde çok daha iyi konuma gelineceğine inandığını vurguladı.
     Asan, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koordinasyon Kuruluna ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
     Öte yandan 2008 yılında Başbakanlık genelgesiyle kurulan ve enstitümüzün sekretarya hizmetlerini yürütmekte olduğu Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koordinasyon Kurulu, fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla ilgili gerçekleştirdiği diğer önemli çalışmaların yanı sıra ülkemizin AB üyelik müzakereleri sürecinde Fikri Mülkiyet Hukuku faslına ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Ülkemiz pozisyonunun belirlenmesi hususunda önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Marka başvurusunda Avrupanın zirvesindeyiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER