Müzikterapi ile Toplum Ruh Sağlığının Desteklenmesi

Müzikterapi ile Toplum Ruh Sağlığının Desteklenmesi Projesi -Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Sağlık Müdürlüğünce ağır ruhsal bozukluğu olan hastalıklarda müzikterapi yöntemi ile farmakolojik tedavinin etkinliğinin artırılması ama


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Sağlık Müdürlüğünce ağır ruhsal bozukluğu olan hastalıklarda müzikterapi yöntemi ile farmakolojik tedavinin etkinliğinin artırılması amacıyla yürütülen proje hakkında bilgi aldı.
     Kaliteli Yaşam İçin Müzikterapi ile Toplum Ruh Sağlığının Desteklenmesi projesinin yürütüldüğü Derince ilçesindeki Kusachi Kültür Merkezine gelen Vali Topaca ile Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, proje ekibinin hazırladığı etkinliğe katıldı.
     İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, yaptığı konuşmada, insan sağlığından söz edebilmek için insanın sadece bedeni ya da yaşadığı çevreyle olan uyumu ve sağlığından bahsetmenin yeterli olmadığını söyledi.
     İnsanın çevresi, başkalarıyla ilişkileri, kendisiyle barışık olma durumunun önemli olduğunu ifade eden Aydınlık, Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri açısından başlattığı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi çalışmalarının Kocaelide de 2 aydır devam ettiğini dile getirdi.
     Kocaelide diğer illerden farklı olarak toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerine müzikle dinletiyi pasif dinleti şeklinde akıl ve ruh sağlığı hastalıklarında tedaviyi de eklediklerini vurgulayan Aydınlık, projeyi, Derincede kaymakamlık, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilçe belediyesi, Kocaeli ve Marmara üniversiteleriyle birlikte yürüttüklerini kaydetti.
     Aydınlık, şöyle konuştu:
     Proje danışmanımız Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, hastalarımıza, meslek grupları ve hastalık durumlarına göre bir takım müzik reçeteleri uyguluyor. Bu reçete, etik kurulda değerlendiriliyor, gönüllü hastalar, psikiyatri uzmanlarımızın yönlendirmeleriyle merkezimizde dinletiye çağrılıyor. Günde iki seans üzerinden sürekli canlı şekilde icra edilen, güftesi olmayan, melodiler halinde dinleti yapıyoruz. Projenin sonunda çıktılar inşallah ilmi olarak da bir yayın şekline dönüşecektir. Amacımız, bu projeyi geliştirerek devam ettirebilmek. Gelecekte otizmli çocuklar ve dezavantajlı aile çocuklarını da merkezimizde ağırlamayı düşünüyoruz.
    
     -Müzikle tedavi-
    
     Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, insan vücudu yöneten dört sıvı bulunduğunu, bunlardan birinin balgam, diğerlerinin kan, kara safra ve sarı safra olduğunu, bu sıvıların hemen her hastalığın sebebi olduğunu ifade etti.
     Bu sıvıların her hangi birinin özelliğini kaybetmesiyle hastalıkların baş gösterdiğini dile getiren Turabi, her makamın ürettiği bir titreşim sayısı bulunduğunu, bu titreşimin, insanın belli bölgelerinde hassasiyete neden olan sıvıları harekete geçirdiğini kaydetti.
     Bu hareketlenmenin olumlu ya da olumsuz anlamda tesiri olduğuna değinen Turabi, şunları kaydetti:
     Merkezimizde, özellikle 18. yüzyıla kadar klasik bir çerçevede icra edilen müzikle tedaviyi burada tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Elimizde pek fazla veri yok ama modern ilmin teknikleri ve imkanlarına sahibiz. Klasikle moderni birleştirerek bazı rahatsızlıklarımıza ilaç bulmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar günde iki seans olarak hastalarımıza dinlettiğimiz değişik makamlarda müziklerle hastalarımızın nabızlarının ortalama 3-4 birim düştüğünü gördük, bazılarında artış tespit ettik.
     Müzikle tedavinin mucidi kendileri olmadığını vurgulayan Turabi, insanlık tarihinde kullanılan bir tedavi biçimi olduğunu ancak herkesin bunu farklı teknikte kullandığını dile getirdi.
     Turabi, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Osmanlı-Türk İslam dünyasının getirdiği noktadan ele alarak uygulamaya çalışıyoruz. Aksi halde, müzikle terapiyi herkes zaten yapıyor. Her yerde müzikle tedavi yapılıyor gibi gözükse de burada yaptığımız gibi makamlara, burçlara, meslek ve mezheplere göre yapılmıyor. Yakın zamanda çıkartacağımız kitapla da bu bilgileri paylaşacağız.
     Konuşmaların ardından, merkeze gelen 30 hastaya, ud, ney, tanbur ve ritm sazlarla farklı makamlarda müzik dinletildi.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Müzikterapi ile Toplum Ruh Sağlığının Desteklenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER