New York Filarmoni Türkiyeye gelecek

New York Filarmoni Türkiyeye gelecek -İzmir, mayıs ayında New York Filarmoni Orkestrasına ev sahipliği yapacak -Orkestra, 18 yıl aradan sonra İstanbulda da müzikseverlerle buluşacak


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Dünyanın sayılı müzik toplulukları arasında yer alan New York Filarmoni, 2013 bahar turnesine 2 Mayısta İzmirde vereceği konserle başlayacak.
     New Yorkta 1842 yılında kurulan orkestra, 2013 Bahar Turnesi kapsamında 171 yıllık tarihinde İzmire ilk kez gelecek.
     Turne kapsamında Türkiyede üç konser verecek olan orkestra 18 yıl aranın ardından İstanbullu sanatseverleri bir kez daha selamlayacak.
     Göreve geldiği 2009 yılından bu yana, uluslararası müzik eleştirmenleri tarafından, seçtiği eserler ve yenilikçi yaklaşımları nedeniyle övgüler alan Alan Gilbert yönetimindeki New York Filarmoni, 15 gün içinde 4 ülkede vereceği 13 konserlik turnesini, 2 Mayısta İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde başlatacak.
     Kuruluşundan bugün kadar dünyanın 400ün üzerinde kentinde dinleyici karşısına çıkan ünlü orkestra, 27. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında gerçekleştirilecek konserle konser verdiği kentler arasına İzmiri de eklemiş olacak.
     Orkestra, turnenin Türkiye ayağındaki diğer iki konserini ise 3-4 Mayıs tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezinde verecek.
     Gilbertın yönetimindeki konserlerde, yaşlı orkestraya piyanist Emanuel Ax ve kemancı Joshua Bell eşlik edecek.
    
     -İstanbulda bir Avrupa prömiyeri-
    
     Orkestra, turne öncesinde nisan ayında New York Lincoln Centerda Christopher Rouseun Prosperonun Odaları adlı eserinin dünya prömiyerini yapacak.
     Yazar ve şair Edgar Allan Poenun Kızıl Ölüm Maskı adlı öyküsünü yansıtan eserin Avrupa prömiyerini ise İstanbulda gerçekleştirecek.
     Orkestranın konser repertuvarlarında Avusturya klasikleri, Amerikalı ustalar, yenilikçi güncel müzik örnekleri ve Rus Romantik döneminden eserler bulunuyor.
    
     -Eski ama yeniliklerin öncüsü bir orkestra-
    
     New York Filarmoni, ABDnin en eski tarihli senfoni orkestrası olmasının yanı sıra dünyanın da en uzun soluklu orkestralardan biri olarak dikkati çekiyor.
     Kuruluşundan itibaren 5 Mayıs 2010 tarihinde 15 bininci konserini veren orkestra, böylece senfoni orkestraları arasında eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza atmış oldu.
     ABDnin müzikal dünyasında öncü bir role sahip olan ve 63 ülkede toplam 431 kentte konser veren Orkestra, özellikle son yıllarda eser seçimleriyle eleştirmenlerden övgü alıyor.
     Konserlerinin yanı sıra 1917 yılından bu yana iki bine yakın kayıt yapan New York Filarmoni, canlı kaydedilmiş konserleri internetten erişilebilir kılan ilk orkestra olma özelliğini de taşıyor.
     Orkestranın tarihinde, müzik direktörlüğü yapanlar arasında ise klasik müziğin efsaneleri arasında kabul edilen Gustav Mahler ve Arturo Toscanini gibi isimler bulunuyor.
    
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber New York Filarmoni Türkiyeye gelecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER